latinica  ћирилица
13/08/2022 |  09:42 ⇒ 10:03 | Autor: RTRS

Ristić: Velika nepravda prema prijeratnim vlasnicima imovine u Hrvatskoj (VIDEO)

Proces da svi koji su do 1991. imali neku imovinu u Hrvatskoj vrate u svoj posjed mogao bi da otvori Sud u Strazburu ako se pozitivno odredi prema predstavci Udruženja "Oduzeta imovina" iz Novog Sada, u kojoj se traži da ovaj sud ujednači svoju sudsku praksu u tumačenju ljudskih prava, rekao je predsjednik ovog udruženja Zoran Ristić gostujući u našem Јutarnjem programu.
Јutarnji program gost Zoran Ristić - Foto: RTRS
Јutarnji program gost Zoran RistićFoto: RTRS

Ristić vjeruje da će Sud uvažiti ovaj zahtjev, koji bi ispravio veliku nepravdu počinjenu prema prijeratnim vlasnicima imovine u Hrvatskoj.

- Hrvatska ima povlašten položaj u Evropskoj uniji, te zbog toga se dešava nepravda prema srpskoj imovini - ističe Ristić.

Kako on navodi, pravo mora biti jednistveno i savršeno jasno, a da rat može završiti samo kad svi vrate svima sve.

Hrvatske vlasti decenijama ignorišu Međunarodni sporazum o sukcesiji, odnosno Aneks G Sporazuma, u kojem je navedeno da će prava na pokretnu i nepokretnu imovinu, na koju su građani ili druga pravna lica imali pravo 31. decembra 1990. godine, biti priznata, zaštićena i vraćena od strane te države.

Umjesto toga, Hrvatska je prije nekoliko godina donijela Zakon o upravljanju državnom imovinom, kojim je, u stvari, svu ovu spornu imovinu proglasila državnom, nakon čega je krenula da najatraktivnije objekte izdaje pod zakup, odnosno koncesiju na period od 30 godina.