latinica  ћирилица
13/08/2022 |  11:03 ⇒ 11:04 | Autor: SRNA

Kecmanović: Bošnjaci nemaju od koga da se brane

Bošnjaci nemaju od koga da se brane i preostaje samo da lider SDA Bakir Izetbegović prijeti da će da napadne, a jedina naizgled realna meta ostaju Herceg Bosna i Republika Srpska, jer se odupiru bošnjačkim ambicijama da unitarizuju BiH da bi u njoj dominirali, ocijenio je profesor Nenad Kecmanović.
Nenad Kecmanović (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC) -
Nenad Kecmanović (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC)

Pošto Izetbegović "prebrojavanje" Bošnjaka povezuje sa lovcima, mladićima i instruktorima na dronovima, ističe Kecmanović, postaje jesno da bošnjačka natpolovična većina na kojoj on trijumfalistički insistira u BiH treba da posluži u vojne svrhe.

On je naglasio da u zemlji u kojoj se olako prijeti, niko nikada nije zaprijetio da bi napao četiri i po bošnjačka kantona u Federaciji BiH, niti je iko iz susjedstva iskazao teritorijane pretenzije na tu četvrtinu teritorije BiH.

- Bošnjaci nemaju od koga da se brane. Preostaje jedino da Izetbegović mlađi prijeti da će da napadne - naveo je Kecmanović u autorskom tekstu za "Politiku".

On je naglasio da jedina, bar naizgled realna meta Izetbegovića ostaju Herceg Bosna i Republika Srpska, a da je razlog to što se odupiru bošnjačkim ambicijama da unitarizuju BiH da bi u njoj dominirali.

- Konkretno, Hrvati neće da im Bošnjaci biraju predstavnike u zajedničkom Predsjedništvu BiH, a Srbi hoće da vrate izvorne dejtonske entitetske nadležnosti. I kao posljednje rješenje Srbi nude miran razlaz, a Hrvati traže treći entitet, kojeg su se, na prevaru, bili odrekli - rekao je Kecmanović.

On pita kako bi to bošnjački mladići, lovci i instruktori koje Izetbegović spominje, spriječili.

- Da li da helikopterskim desantom zatvore granice BiH na Drini i Uni, koje uglavnom idu rubom teritorije Republike Srpske i Herceg Bosne. Ne mogu, jer bošnjački ne lete, a dronovi ne služe u te svrhe. Јedino što bi mogli da protjeraju Srbe i Hrvate u Srbiju i Hrvatsku da bi im ostala cijela BiH. Ali tu opet imaju problem što matice ne bi egzodus svojih sunarodnika posmatrali skrštenih ruku - ukazao je Kecmanović.

On je poručio da su se Bošnjaci "pogrešno prebrojali", jer su propustili da na broj Hrvata i Srba u BiH dodaju one u maticama koji, kako je rekao, neće goloruki stići u pomoć braći u "dijaspori" makar i kao dragovoljci i dobrovoljci ili bar pozadinska podrška.

Bošnjaci su, kako je rekao, zaboravili na sedam miliona Srba u Srbiji i četiri miliona Hrvata u Hrvatskoj.

- Da i ne govorimo da bi sve počelo sukobom tri nacionalne komponente unutar Oružanih snaga BiH - rekao je Kecmanović.

Ocijenio je da Bošnjaci nemaju od koga da se brane, niti mogu bilo koga "pobjedonosno da napadnu", a da im je realno jedina prava meta Kristijan Šmit, jer je promijenio Izborni zakon u korist Hrvata, te istakao da je Šmit u BiH prvenstveno i došao zbog toga.

Bošnjaci su, kako je rekao, prevideli niz činjenica, da su hercegovački franjevci potisnuli probosanske iz Bosne srebrene, da Vatikan nije produžio mandat kardinalu Puljiću, da u Zagrebu niko neće da primi Željka Komšića, da im predsjednik Hrvatske Zoran Milanović preporučuje "prvo sapun pa onda parfem".

- E sada pošto je Bakir shvatio, Bošnjaci su uz podsmjeh neutralnih posmatrača, larmom u Sarajevu i preko dijaspore, praktično stali uz Dodika u neposluhu prema odlukama gospodina Šmita. I opet naivno trijumfuju što je lažni visoki predstavnik promjenu izbornog zakona odložio za nekoliko nedjelja, taman kao da je definitivno odustao - rekao je Kecmanović.

Kecmanović je naglasio da Izetbegovićeva izjava o prebrojavanju neozbiljna i upitao u koga on to može da se uzda.

Lider SDA Bakir Izetbegović je nedavno, povodom najave Kristijana Šmita da će promijeniti Izborni zakon u BiH, poručio da su se Bošnjaci u BiH "prebrojali".