latinica  ћирилица
13/08/2022 |  11:26 ⇒ 11:30 | Autor: SRNA

Petković: Ubijena djeca u Goraždevcu - simbol zločinačkog plana istrebljenja Srba

Srpska djeca, koja su ubijena i ranjena na današnji dan prije 19 godina dok su se kupala u rijeci Bistrici u Goraždevcu, simbol su mučeništva i stradalništva Srba na Kosovu i Metohiji, ali i zločinačkog plana za istrebljenje srpskog naroda iz južne srpske pokrajine, koji se, nažalost, sprovodi i danas, ocijenio je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosmet Petar Petković.
Petar Petković (Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC) -
Petar Petković (Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC)

On je naglasio da će Srbija nastaviti da se sa tugom i poštovanjem sjeća svih svojih stradalih sunarodnika, ali isto tako nikada više neće biti toliko slaba i bespomoćna, da bi oni koji mrze Srbe mogli da pomisle da im je dozvoljeno da ponovo, nekažnjeno i bez posljedica, mogu napasti bilo kog Srbina u pokrajini.

Petković je naveo da, osim pokazatelja da zlo ne spava, posebno zabrinjava činjenica da su se ubistva srpske djece u Goraždevcu dogodila nakon dolaska međunarodne misije na Kosovo i Metohiju, u čijoj je nadležnosti zaštita ljudskih života, kažnjavanje zločina i uvođenje vladavine prava.

- I pored obećanja predstavnika UNMIK-a da će "prevrnuti svaki kamen" da pronađu ubice, 2010. godine slučaj je bio zatvoren, jer istraga nije dovela ni do kakvih rezultata. Kao uvek do sada, kada su zločini nad srpskim narodom na Kosmetu u pitanju, zločinci su ostali bezimeni i nekažnjeni", podsjetio je Petković.

On je naglasio da, bez obzira na godine koje su prošle, očekuje da će počinioci zločina nad djecom u Goraždevcu, ali i ubice žetelaca u Starom Grackom, porodice Stolić u Obiliću i putnika autobusa "Niš ekspresa" kod Podujeva, biti pronađeni i izvedeni pred lice pravde, jer bi to, kako je naveo, bio jedan od dokaza da je vrijeme ideologija mržnje i zla iza nas.

- Zato, još jednom danas želim da naglasim da su istina i pravda za sve žrtve masovnih i organizovanih zločina nad Srbima na Kosovu i Metohiji jedini put ka normalizaciji odnosa i izgradnji međusobnog poverenja, a dijalog jedino sredstvo za rešavanje svih problema u pokrajini - rekao je Petković.

U oružanom napadu na više od pedesetoro srpske djece koja su se kupala u rijeci Bistrici 13. avgusta 2003. godine ubijeni su Pantelija Dakić /12/ i Ivan Јovović /19/, dok su teško ranjeni Đorđe Ugrenović /20/, Bogdan Bukumirić /14/, Marko Bogićević /12/ i Dragana Srbljak /13/.