latinica  ћирилица
13/08/2022 |  11:34 ⇒ 14/08/2022 | 07:38 | Autor: RTRS

Trodnevna žalost u Crnoj Gori; Ozbiljno zdravstveno stanje povrijeđenih u pucnjavi (FOTO/VIDEO)

U Crnoj Gori je trodnevna žalost povodom nezapamćene tragedije koja je zadesila ovu zemlju nakon što je 34-godišnji Vuk Borilović sa Cetinja ubio iz lovačke puške 10 ljudi, među kojima i dvoje maloljetne djece.
Cetinje (foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC) -
Cetinje (foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC)

Zdravstveno stanje pacijenata povrijeđenih u pucnjavi na Cetinju koji su hospitalizovani u Kliničkom centru Crne Gore u Podgorici je ozbiljno, saopšteno je iz kabineta cetinjskog gradonačelnika Nikole Đuraškovića, koji je danas posjetio tu zdravstvenu ustanovu.

Đurašković se informisao o stanju pacijenata koje je ozbiljno i iskazao spremnost Cetinja da na svaki način pomogne u liječenju i oporavku sugrađana.

U saopštenju se navodi da je Đurašković popodne sa saradnicima i vršiocem dužnosti direktora Opšte bolnice "Danilo Prvi" Ivanom Ivanovićem obišao i povrijeđene na Cetinju.

Njihovo stanje je, kako su naveli, znatno bolje i nalaze se van životne opasnosti.

Nepoznat motiv tragedije

Јoš nije poznat motiv tragedije. Napadač je najprije pucao na porodicu čiji su članovi boravili u prostorijama njegove kuće kao podstanari. Tada je ubio osmogodišnje i jedanaestogodišnje dijete i ranio njihovu majku koja je u bolnici podlegla povredama. Potom je pucao na stanovnike naselja i ubio još osam osoba, a ranio šest.

U Kliničkom centru Crne Gore smještene su četiri osobe, od kojih je jedna u životnoj opasnosti i nalazi se u Centru za neurohirurgiju, gdje je na daljem tretmanu nakon operacije. Tri pacijenta su na Centralnoj intenzivnoj njezi pod stalnim monitoringom, kazao je medicinski direktor Kliničkog Centra Crne Gore Ivan Terzić.

- Drugi pacijent je nakon prijema operativno zbrinut, ima povrede moždanih struktura i koštanih struktura glave, grudnog koša, životno je ugrožen i nalazi se u Centralnoj intezivnoj jedinici. Treći pacijent ima povredu trbušnih organa, dominantno jetre, operativno je zbrinut i na mjerama dalje intezivne terapije i monitoringa koji je takođe smješten u intezivnoj jedinici. Četvrti pacijent ima povrede vrata, grudnog koša, otvoreni prelom desne nadlaktice, takođe operativno zbrinut i dalje zahtijeva tretman u intenzivnoj jedinici - naveo je Terzić.

Foto: (EPA-EFE / BORIS PEJOVIC)

Direktor cetinjske bolnice Ivan Ivanović kaže da su dvije osobe koje su smještene u Cetinjskoj bolnici trenutno van životne opasnosti, a prvi pacijenti počeli su da pristižu juče oko 16 časova.

- Sve se dešava negdje oko 16 časova kad su počeli da nam pristižu prvi pacijenti, nažalost, među njima su bile dvije osobe, muškarac i žena, kojima je kontatovana smrt po prijemu. Tri lica su zbrinuta i nakon zbrinjavanja su trasportovani u KCCG - pojasnio je Ivanović.

- Na licu mjesta zatekli smo devet lica koja su smrtno stradala, U međuvremenu, iz Kliničkog centra javili su da su još dva lica smrtno stradala i da je još šest lica povrijeđeno. Imamo 11 lica koja su danas smrtno stradala i 6 lica koja su povrijeđena, jedno u životnoj opasnosti - navela je Andrijana Nastić, dežurna tužiteljka.

- Za sada nije jasno šta je podstaklo lice na ovako gnusan čin, prilikom čega je i sam lišen života. Naglašavam da se okolnosti cjelokupnog događaja, uključujući i njegovo lišavanje života i dalje utvrđuju - rekao je Zoran Brđanin, direktor Uprave policije, Crna Gora.

Mještani Cetinjskog naselja Medovina kažu da je ovo nezapamćen slučaj u Cetinju, ali i u cijeloj Crnoj Gori.

Ovo je tragedija koju Crna Gora ne pamti, objavio je crnogorski premijer Dritan Abazović na svom Telegram kanalu. Saučešće je izrazio i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Telegrame saučešća uputili su predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, patrijarh Porfirije i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Posjeta patrijarha Herceg Novom odođena je zbog trodnevne žalosti zbog tragedije na Cetinju.

Poznata imena ubijenih i ranjenih

Cetinjanin Vuk Borilović /34/ ubio je na Cetinju tri člana porodice Martinović - majku Natašu /35/ i njena dva sina od osam i 11 godina, tri člana porodice Drecun i dva člana porodice Radunović, javljaju crnogorski elektronski mediji.

Borilović je prvo usmrtio tročlanu porodicu Martinović, a potom ušao u komšijsku kuću, gdje je ubio bračni par Danicu /74/ i Dimitrija /81/ Drecun i njihovog sina Rajka /56/, a teško ranio njihovog unuka Aleksandra /32/.

Hicima iz lovačkog karabina ubio je i kuma porodice Martinović - Milana Mitrovića /37/, kao i svog ujaka Gorana Đurišića /54/, koji je pokušao da ga odvrati u naumu da liši života nedužne ljude.

U pucnjavi su živote izgubile i Danijela /51/ i Aleksandra Radunović /52/.

Borilović je ranio šest osoba, od kojih su dvije hospitalizovane u oštoj bolnici na Cetinju, a četiri u Kliničkom centru Crne Gore.

Ranjeni su policajac Ljubiša Maksimović, kao i građani Cetinja Slavica Zvicer /66/, Filip Đurković /33/, Mileva Ramadanović /76/, Darnika Čelebić /88/ i Aleksandar Drecun /32/.