latinica  ћирилица
13/08/2022 |  12:12 ⇒ 17:13 | Autor: RTRS

U Glini pomen za oko 150 srpskih civila stradalih u "Oluji" (FOTO/VIDEO)

U Glini je danas služen pomen za 150 srpskih civila koji su mučki ubijeni u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja" avgusta 1995. godine.
Pomen u Glini - Foto: RTRS
Pomen u GliniFoto: RTRS

Pomen je služen na groblju Sveta Kata u mjestu Gornje Selište, a organizovalo ga je Vijeće srpske nacionalne manjine grada Gline.

Pomenu je prisustvovao i predsjednik banjalučkog Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Milorad Arlov, koji je rekao da nikada ne smije biti zaboravljena žrtva srpskih civila nastradalih u Glini, u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja".

Arlov je podsjetio da su Srbi mučki ubijeni u svojim kućama i da ovaj zločin
pripadnika regularne vojske i policije Hrvatske nikada ne smije biti zaboravljen.

- To su bili civili, žene i stari ljudi koji su se samo željeli priključiti koloni od 250.000 Srba protjeranih iz Hrvatske tokom "Oluje" - najvećeg etničkog čišćenja srpskog naroda nakon Drugog svjetskog rata, a na kraju su ubijeni. Ne smijemo dozvoliti da se zaborave njihova muka i patnja - rekao je Arlov.

Pomen u Glini (Foto: RTRS)

On je ukazao da se jako malo zna o zajedničkoj grobnici u kojoj su, u velikom broju bez identifikacije, sahranjene srpske žrtve iz Gline.

- Јa sam iz ovih krajeva i živio sam u Topuskom na Kordunu, do akcije "Oluja". Sa Vijećem srpske nacionalne manjine grada Glina razgovarao sam o postavljanju velikog krsta i spomen-ploče na ovoj masovnoj grobnici, kao trajnog obilježja na veliko stratište Srba mučki ubijenih 1995. godine - istakao je Arlov.

U hrvatskoj akciji "Oluja" u avgustu 1995. godine sa vjekovnih ognjišta protjerano je više od 250.000 Srba, a njih 1.877 je poginulo i nestalo, od kojih je 65 odsto civila.