latinica  ћирилица
13/08/2022 |  12:21 ⇒ 12:49 | Autor: RTRS

Kovačević: Srpski narod sa velikom dozom zebnje gleda na prisustvo njemačkih vojnika (AUDIO)

Posljednje najave NATO-a definitivno su novi politički pritisak na Republiku Srpsku, Milorada Dodika i Željku Cvijanović, rekao je za Radio Republike Srpske, savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević.


Radovan Kovačević - Foto: RTRS
Radovan KovačevićFoto: RTRS

- Milorad Dodik i Željka Cvijanović ne pristaju da budu bilo čije marionete, ne pristaju da budu pod bilo čijim uticajem, nego vode isključivo politiku u interesu Republike Srpske, njenih građana i srpskog naroda - rekao je Kovačević.

Kovačević ističe, da su potpuno neozbiljne priče o ruskom uticaju, jer je i Miloradu Dodiku, sam predsjednik Rusije Vladimir Putin jasno rekao da Rusija podržava dejtonsku BiH, u skladu sa ustavom, sa tri ravnopravna konstitutivna naroda i dva ravnopravna entiteta.

- To je nešto što treba da poštuju svi, uključujući NATO i sve njene zemlje članice. Ovo je jedini način da osiguramo stabilnu i bezbjednu budućnost BiH - naglašava Kovačević.

On navodi da je bezbjednosno stanje u BiH zadovoljavajuće, osim kada predsjednik SDA Bakir Izetbegović zvecka oružjem.

- Iskreno računamo da je to u svruhu potpuno poljuljane pozicije SDA unutar Federacije BiH i da definitivno ne postoji nikakva vanjska bezbjednosna prijetnja po BiH i da jedino što je bezbjedno destabilizirajuće u BiH, jesu oni koji bez ikakvog razloga šalju bilo kakve nove trupe ili najavljuju slanje istih - kaže Kovačević. 

Komentarišući dolazak njemačkih vojnika, Kovačević pojašnjava da je jasno da uvijek sa velikom dozom zebnje srpski narod gleda na bilo kakvo prisustvo njemačkih vojnika, ali da je isto tako jasno da na osnovu Dejtonskog sporazuma, na osnovu rezolucije Savjeta bezbjednosti UN-a, u "misiji Altea" nemamo uticaj na to kako će zemlje EU da rapoređuju svoje prisustvo i broj vojnika u BiH.

- Ovo je nešto što definitivno nije dobra i pozitivna poruka, nego isključivo beubjednosno destabilizirajuća i uznemirujuža poruka za sve građane u BiH - dodaje Kovačević.