latinica  ћирилица
13/08/2022 |  15:36 ⇒ 15:36 | Autor: RTRS

Zdravstvene ustanove u Srpskoj izmiruju tekuće obaveze za poreze i doprinose

Јavne zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj od početka 2020. godine izmiruju tekuće obaveze za poreze i doprinose, kao i zaostale obaveze iz prethodnog perioda, čime je direktno zaustavljen rast dospjelih neizmirenih obaveza po tom osnovu, saopšteno je danas iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.
Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite (foto: Ilustracija) -
Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite (foto: Ilustracija)

Јavne zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj od početka 2020. godine izmiruju tekuće obaveze za poreze i doprinose, kao i zaostale obaveze iz prethodnog perioda, čime je direktno zaustavljen rast dospjelih neizmirenih obaveza po tom osnovu, saopšteno je danas iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Iz Ministarstva su povodom tendencioznih tvrdnji pojedinaca iz opozicije o "stanju u zdravstvu Republike Srpske" istakli da je neshvatljivo da oni u javnost uporno, selektivno i tendenciozno, plasiraju informacije o stanju dugovanja zdravstvenih ustanova, a da se istovremeno ove činjenice prećutkuju, iako su svima dostupne.

- Uprkos rastu troškova zbrinjavanja pacijenata u Republici Srpskoj, javne zdravstvene ustanove su u prethodnom periodu unaprijedile svoje poslovanje, a to se prvenstveno oslikava kroz činjenicu da je značajan broj ustanova koje su poslovale pozitivno u odnosu na prethodne godine - navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je činjenica da, uprkos pandemiji virusa korona i izuzetnoj opterećenosti zdravstvenog sistema u Republici Srpskoj, finansijska opterećenja zdravstvenih ustanova nisu ni u jednom momentu uticala na pružanje zdravstvenih usluga za pacijente, zahvaljujući prije svega konstantnim naporima i odgovornom pristupu upravljanju zdravstvenim sistemom.

- Istovremeno, nije zaustavljen niti jedan kapitalni projekat, a Vlada Republike Srpske intenzivno i istrajno radi na rekonstrukciji, izgradnji i opremanju zdravstvenih ustanova u svim dijelovima Srpske, sa ciljem da se svakom građaninu omogući isti kvalitet i efikasnost zdravstvene zaštite - navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su ocijenili da je neozbiljno i neumjesno govoriti o tome da je to investiranje selektivno, kada su poznata ulaganja u Univerzitetski klinički centar Republike Srpske, kao i sve ostale bolnice u Srpskoj, te naveli da se trenutno radi na unapređenju uslova za rad i liječenje u Zvorniku, Doboju i Foči.

- Finansijska stabilnost cjelokupnog zdravstvenog sistema Republike Srpske i nesmetano funkcionisanje zdravstvenih ustanova omogućeno je i zahvaljujući finansijskoj stabilnosti Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske - navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su podsjetili da Fond konstantno unapređuje kvalitet i dostupnost zdravstvene zaštite za građane, prvenstveno zahvaljujući racionalnim poslovanju i upravljanju troškovima, pa tako iz godine u godinu izdvaja i sve više sredstava za zdravstvenu zaštitu, odnosno za zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj.

Iz resornog ministarstva su napomenuli i da je zahvaljujući povećanju sredstava, zdravstvenim ustanovama omogućeno i da redovno uplaćuju doprinose.

- Ujedno, Vlada Republike Srpske već realizuje i Program izmirenja obaveza po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje zaposlenih u javnim zdravstvenim ustanovama, upravo kao odgovor na potrebe zaposlenih u ovoj oblasti da ostvare uslove za penzionisanje. U prošloj godini je za izmirenje tih obaveza isplaćeno ukupno 434.130 KM - navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su naveli i da pojedinci iz opozicionih redova kada ocjenjuju "stanje u zdravstvu" Republike Srpske svjesno ne pominju činjenice kao što su da je Fond zdravstvenog osiguranja Srpske izmirio i zaostale obaveze iz prethodnog perioda prema poslovnoj zajednici, po osnovu refundacije bolovanja, kao i prema zdravstvenim ustanovama iz Srbije, po osnovu pruženih usluga liječenja osiguranika iz Republike Srpske, te smanjio i ukupne obaveze.

Iz resornog ministarstva su podsjetili i da su u okviru značajnih reformskih procesa koji se intenzivno provode u zdravstvu Republike Srpske, donesena nova zakonska rješenja kojima se unapređuje struka, njihov položaj i učešće u procesu kreiranja zdravstvenih politika, i uvode brojna nova prava za pacijente.

- Takođe, javnosti je dobro poznato da su plate zaposlenih u zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj u protekle tri godine znatno povećane za sve zaposlene, i to za više od 35 odsto, kroz saradnju sa sindikatima, odnosno povećanja cijene rada i nove modele plaćanja kroz zakonske izmjene - navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje i da Ministarstvo preduzima potrebne korake ka boljem i efikasnijem planiranju ljudskih resursa u zdravstvu, kako bi se na vrijeme predvidjela dinamika zapošljavanja, odnosno planirale obuke, stručna usavršavanja i prekvalifikacija kadrova.