latinica  ћирилица
13/08/2022 |  16:06 ⇒ 16:09 | Autor: TANЈUG

Ruždi za "Štern" prije napada: Fetva davno izrečena

U intervjuu koji je dao samo nekoliko nedjelja prije nego što ga je napadač u Njujorku izbo i ozbiljno ranio, čuveni pisac Salman Ruždi rekao je da je njegov život sada relativno normalan, nakon što se godinama skrivao zbog prijetnji smrću.
Salman Ruždi (Foto:  EPA-EFE/HAYOUNG JEON) -
Salman Ruždi (Foto: EPA-EFE/HAYOUNG JEON)

On je u intervjuu za njemački list "Štern" sebe nazvao i optimistom i napomenuo da je fetva, izdata u Iranu 1989. godine kojim se muslimani širom svijeta pozivaju da ga ubiju zbog bogohuljenja, davno izrečena.

Intervju je trebalo da se pojavi 18. avgusta, ali ga je "Štern" objavio danas, dan nakon napada na Ruždija.

On je intervju dao listu prije oko dvije sedmice, saopštila je redakcija časopisa, prenio je Rojters.

Ruždijeva knjiga "Satanski stihovi" zabranjena je u Iranu od 1988. godine, a mnogi muslimani je smatraju bogohuljenjem.

Godinu dana kasnije, pokojni iranski lider ajatolah Ruholah Homeini izdao je fatvu pozivajući na Ruždijevu smrt. Ponuđena je i nagrada od preko tri miliona dolara za svakog ko ubije Ruždija.

On se sakrivao gotovo 10 godina, ali u posljednje vrijeme živio je slobodnije.

Ruždi, rođen u Indiji, koji je postao američki državljanin 2016. godine i živi u Njujorku, rekao je da je zabrinut zbog prijetnji demokratiji u SAD.

-Trampova (bivšeg predsjednika SAD Donalda) pobjeda nad istinom je tamo najvažnija. Njegov narod vjeruje da ih lažu drugi, a ne on - rekao je Ruždi.

Upitan da li je nostalgičan, Ruždi (75) je rekao da nije i da voli istoriju, ali da kada je u pitanju njegov život, više voli da gleda unaprijed.

Njujorška policija je saopštila da je privela Hadija Matara, koji je napao Ruždija juče dok se spremao da održi predavanje u zapadnom dijelu Njujorka.

Matar, 24-godišnji muškarac iz Fervjua u Nju DŽersiju, kupio je kartu da bi prisustvovao događaju, saopštila je policija i dodala da još nije utvrdila motiv napada.