latinica  ћирилица
13/08/2022 |  17:24 | Autor: SRNA

Promjene u ponašanju Borilovića, ali bez indicija da će izršiti napad

Uprava policije Crne Gore saopštila je da su postojale indicije o promjenama u ponašanju Vuka Borilovića /34/, koji je na Cetinju ubio deset osoba i ranio šest, ali ne i na potencijalno izvršenje takvog zločina.
Tragedija u Cetinju (Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC) -
Tragedija u Cetinju (Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC)

Iz Uprave navode da je zbog promjena u ponašanju za njega bio zakazan specijalistički pregled, kao i da ne postoje saznanja, niti je policiji prijavljivano, da su postojali raniji konflikti, niti bilo kakav prethodni napad Borilovića na porodicu podstanara.

- U istom smislu, ne treba dovoditi u uzročno-posljedičnu vezu izvršenje ovog teškog zločina sa bilo kakvim protivpravnim ponašanjima iz prethodnog perioda - navodi se u saopštenju.

Iz Uprave ističu da se i dalje utvrđuje da li je Borilović preminuo od hica koji su ispalili policijski službenici ili projektila koji je naknadno ispalio građanin.

Dodaju da mjere i radnje koje su do sada sprovedene ukazuju da je jedan od projektila koji su ispalili policijski službenici pogodio napadača i tom prilikom ga teško ranio.

Iz Uprave su naveli da je dežurnu službu Odjeljenja bezbjednosti Cetinje juče u 15.30 časova više građana obavijestilo da je došlo do upotrebe vatrenog oružja u naselju Medovina.

- Takođe, na osnovu do sada sprovedenih izviđajnih radnji, uključujući i izjave, odnosno prikupljena obavještenja proizilazi da je oko 15.30 časova V.B. obavio telefonski razgovor sa drugom osobom - navodi se u saopštenju.

Iz policije su istakli da identitet te osobe za sada, iz razloga zaštite oštećenih i svjedoka, neće saopštavati.

Kako su naveli, V.B. je u tom razgovoru, između ostalog, saopštio da je u svojoj kući lišio života porodicu koja je kod njega stanovala, odnosno dvoje maloljetnika.

- Tom razgovoru je prethodio još jedan razgovor o čijoj sadržini i identitetu osoba se za sada, iz istih razloga, nećemo izjašnjavati, ali koji potvrđuju prethodne navode - navodi se u saopštenju.

Iz policije su rekli da su na lice mjesta hitno upućeni raspoloživi policijski službenici, koji su prilikom dolaska, u blizini naselja Medovina, čuli pucnje, vrisku i galamu mještana.

- Istovremeno, vidjevši ih osumnjičeni V.B. je upotrijebio vatreno oružje prema policijskim službenicima koji su, uslijed ispunjenosti zakonskih uslova, uzvratili upotrebom vatrenog oružja u cilju onesposobljavanja napadača - ističe
se u saopštenju.

Iz policije su naveli da su tada policijski službenici u pravcu izvršioca teškog krivičnog djela ispalili oko 20 projektila, a prilikom razmjene vatre jedan službenik Uprave ranjen je u glavu.

- Nakon naizmjenične upotrebe vatrenog oružja od policijskih službenika i V.B, shodno njihovim izjavama i izvještajima, u jednom trenutku više nije bilo upotrebe oružja od V.B - navodi se u saopštenju.

Tridesetčetvorogodišnji Cetinjanin usmrtio je juče na Cetinju 10 osoba, a šest ranio, nakon čega je ubijen.