latinica  ћирилица
13/08/2022 |  17:53 ⇒ 17:53 | Autor: TANЈUG

Bajden iduće nedjelje potpisuje istorijski zakon o klimi

Američki predsjednik DŽozef Bajden najavio je da će sljedeće nedjelje potpisati zakon vrijedan 430 milijardi dolara, koji se smatra najvećim paketom za borbu protiv klimatskih promjena u istoriji SAD, a osmišljen je za smanjenje emisije štetnih gasova.
DŽo Bajden (Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS) -
DŽo Bajden (Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS)

Nešto ranije je Donji dom američkog Kongresa usvojio prijedlog zakona o klimatskim promjenama, zdravstvu i porezima, koji se još naziva i zakon o smanjenju inflacije, a prije njega je to učinio i Senat, prenose američki mediji.

Od planiranog iznosa, 370 milijardi dolara usmjeriće se na borbu protiv klimatskih promjena, što je dosad najizdašniji zakon o klimatskim promjenama koji je usvojio Kongres.

Prijedlog zakona nudi firmama i porodicama milijarde podsticaja za kupovinu električnih vozila i energetski efikasnih uređaja, kao i za podsticanje novih ulaganja u energiju vjetra i sunca koja bi udvostručila količinu novih, čistih kapaciteta za proizvodnju električne energije.

To bi pomoglo SAD da krenu na put ispunjavanja svog obećanja da će prepoloviti emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte do 2030. ispod niova iz 2005. godine.