latinica  ћирилица
13/08/2022 |  19:38 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Lakše do prvog stana: Subvencije ublažavaju poskupljenje nekretnina (VIDEO)

Rastu cijene nekretnina, kao posljedica inflacije u svijetu. Oni koji kupuju stan, posebno mladi bračni parovi, prilagođavaju se mogućnostima. Podrška stiže od lokalnih zajednica širom Republike Srpske, u vidu subvencija. Pozitivan primjer ove priče prvi je pružio grad Doboj.
Izgradnja zgrade - Foto: RTRS
Izgradnja zgradeFoto: RTRS

Marija i Aleksandar Ristić su željeli bolju budućnost, spakovali kofere i otišli. Tada su shvatili, da ono što su u Njemačkoj dobili, nije ono što su očekivali. Njihova nova viza za budućnost bio je povratak u rodni grad – Doboj, koji je baš tada, 2019. godine, pokrenuo projekat sufinansiranja za kupovinu stanova, a koji za cilj ima podsticanje mladih na zasnivanje bračne zajednice i ostajanje na području ovog grada.

Danas su oni vlasnici stana od 65 kvadrata, koji su uz subvencije gradske uprave Doboj, platili 53.000 maraka, što je duplo manje od njegove tržišne vrijednosti.

Za ovu namjenu, grad Doboj, obezbijedio je milionska sredstva. Preostalo je sufinansiranje još 27 stambenih jedinica, od ukupno stotinu planiranih, po postojećim kriterijima. Pojedine lokalne zajednice pokrenule su isti projekat. Među njima i Srbac, koji će pod povoljnijim uslovima omogućiti krov nad glavom za 20 bračnih parova.

Pogodnosti i u oblasti kreditiranja. Investiciono-razvojna banka Republike Srpske definisala je maksimalnu kamatnu stopu za mlade bračne parove koja iznosi tri odsto.

Ukoliko osobe nemaju riješeno stambeno pitanje, tj. kupuju prvu stambenu jedinicu, maksimalan iznos koji se može podići u Investiciono-razvojnoj banci Republike Srpske iznosi 150.000 KM dok je maksimalan rok otplate 25 godina,ističu u IRB-u.

Ministarstvo porodice, omladine i sporta realizuje poseban program kojim za ovu populaciju subvencioniše 1. procentni poen kamatne stope na odobreni stambeni kredit iz sredstava IRB-a. Novi konkurs za izbor korisnika, je do 12. septembra. Sve ovo treba da bude vjetar u leđa onima koji ostaju, ili su baš kao sagovornici sa početka naše priče, odlučili da se vrate.