latinica  ћирилица
13/08/2022 |  19:40 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

Ovogodišnji prinosi aronije rekordni (VIDEO)

Iako je suša ove godine desetkovala voćarsku proizvodnju, proizvođači aronije u Srpskoj zadovoljno trljaju ruke jer su ovogodišnji prinosi znatno su veći od prošlogodišnjih.
Berba aronije - Foto: RTRS
Berba aronijeFoto: RTRS

Ovogodišnji prinosi aronije na imanju Ristića u selu Ostružnja nadomak Stanara su rekordni. Suša nije uticala na kvalitet roda, a navodnjavanje po principu kap po kap bilo je dovoljno da voće održi u formi do berbe. Sa prve plantaže na kojoj je 230 sadnica ubrali su dvije tone visokokvalitetnih bobica.

U bogatom asortimanu proizvoda osim matičnog soka po kojem su prepoznatljivi, imaju i suvu aroniju, čaj, rakiju, likere, džemove, kao i aroniju u medu. Kompletnu proizvodnju rade sami, od sjemena, preko sadnice do kapljice soka, i sve je domaći organski proizvod.

Za litar soka neophodno je više od dva kilograma svježe aronije. Nakon berbe, slijedi mljevenje, presovanje, pa pasterilizacija na 78 stepeni.

Sve što proizvedu prodaju na kućnom pragu. Pored aronije uzgajaju i godži, kupine, a na jednom dunumu nalazi se zasad jagoda.

Iako je ove godine velika potražnja za sezonskim radnicima, Ristići nemaju taj problem. Svake godine rod beru isti berači. Dnevno beru devet sati, a naberu po više od 100 kilograma.

Sa proizvodnjom aronije počeli su prije devet godina, a izabrali su je zbog priče o njenoj ljekovitosti. Zadovoljni su opštinskim podsticajima koje imaju i prihodima koje ostvaruju od prodaje, ali o proširenju proizvodnje, ipak, ne razmišljaju.