latinica  ћирилица
14/08/2022 |  09:43 ⇒ 09:45 | Autor: SRNA

Mrkonjić Grad: Izvedena predstava "Glasno kao šapat"

U okviru 14. Dana pozorišta u Mrkonjić Gradu glumci "DIS teatra" iz Banjaluke i Akademskog pozorišta "Krsmanac" iz Beograda odigrali su predstavu "Glasno kao šapat".
14. Dani pozorišta u Mrkonjić Gradu - Foto: SRNA
14. Dani pozorišta u Mrkonjić GraduFoto: SRNA

Autor i režiser je Novica Bogdanović, koji kaže da je predstava rađena kao omaž velikom književniku Borislavu Pekiću.

- To je priča o slobodi, koliko igramo neke tuđe igre koje su nam nametnute, koliko još uvijek, bez obzira u kojem se sistemu nalazimo, postoje ljudi koji su progonjeni i oni koji imaju potrebu da nekoga progone i neko ko sve to sa strane ili odozgo vidi - rekao je Bogdanović.

Glumica iz Beograda Lana Đuričković kaže da igra lik onoga koji goni i da predstavlja "čitav sistem koji goni jednog pojedinca".

Mrkonjićka publika je, osim ove, proteklih dana gledala i predstave "Štembilj" Dramskog studija "Daske" iz Laktaša i "Vija doloris" Centra za kulturu "Masuka" iz Velike Plane.

Dani pozorišta u Mrkonjić Gradu završavaju se večeras predstavom "Druga sreća" Dramske scene Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" iz Prnjavora.

Organizator Dana pozorišta, koji se održavaju u pozorišnoj sali Kulturnog centra "Petar Kočić", je Gradsko pozorište, a pokrovitelj opština Mrkonjić Grad.