latinica  ћирилица
14/08/2022 |  10:13 ⇒ 10:25 | Autor: SRNA

Stremousov: Biće održan referendum o samoopredjeljenju Hersonske oblasti

Referendum o samoopredjeljenju Hersonske oblasti biće održan bez obzira na stav SAD, čije vlasti ne treba da se miješaju u poslove regiona i da se prema njemu odnose kao prema svojoj koloniji, izjavio je zamjenik načelnika administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov.
Moskva - Foto: RTRS
MoskvaFoto: RTRS

- Mi nismo američka kolonija i sve ove izjave date bez uzimanja u obzir mišljenja američkog naroda nemaju nikakve veze sa nama. Neka SAD razmisle od koliko su država napravile svoje kolonije i koliko iza sebe ostavile siročadi i osiromašenog naroda - rekao je Stremousov za Sputnjik.

Prema njegovim riječima, oslobođene teritorije nikada neće biti američke kolonije.

- One će uvijek biti slobodne u sastavu jedne velike ujedinjene Rusije. Mi se sami bavimo svojom kulturom i budućnošću koja je neizbježno povezana sa Ruskom Federacijom - naglasio je Stremousov.

Ranije je visoki predstavnik američke vlade izjavio da SAD ne priznaju pripajanje Donbasa Rusiji, odbacuju rezultate mogućeg referenduma i obećavaju brz i oštar odgovor u vidu antiruskih sankcija.

Tokom specijalne vojne operacije ruska vojska je preuzela kontrolu nad Hersonskom oblašću i azovskim dijelom Zaporoške oblasti.

U ovim regionima formirane su uprave, počelo je emitovanje ruskih TV kanala i radio-stanica, obnavljaju se trgovinske veze sa Krimom. Regioni su objavili planove da postanu subjekti Rusije.