latinica  ћирилица
14/08/2022 |  15:06 ⇒ 20:23 | Autor: RTRS

U Drvaru održana 21. Međunarodna smotra folklora (VIDEO)

U Drvaru je održana 21. Međunarodna smotra folklora "Amateri svome gradu". U Radničkom domu, igre i pjesmu predstavilo je 20 kulturno-umjetničkih društava iz Republike Srpske, Federacije BiH i regiona.
Drvar - smotra folklora - Foto: SRNA
Drvar - smotra folkloraFoto: SRNA

Čuvanje igre, pjesme i narodnih običaja Drvarčana u iseljeništvu, motiv je smotre "Amateri svome gradu". Ova tradicionalna manifestacija okupila je Drvarčane rasute po svijetu i goste ove opštine iz regije.

Organizator manifestacije je Amatersko-kulturno umjetničko društvo "Mira Lukač" iz Drvara, koje ove godine obilježava i 98 godina postojanja.

Predsjednik Društva Radoslav Bosnić rekao je Srni da su drvarski folkloraši nastupali širom planete i da su "ostavili trag" gdje god da su zaigrali i zapjevali.

- Naše unačko kolo i istoimena nošnja je nešto veličanstveno - rekao je Bosnić.

Kulturno-umjetničko društvo "Јandrija Tomić Ćić" iz banatskog sela Krajišnik iz Srbije njeguje tradiciju i običaje krajiških Srba, a Miroslavka Rodić iz ovog KUD-a kaže da su Krajišnici kolonizatori naselili selo Krajišnik u kojem žive i djeluju.

Predstavljena je tradicija Srba sa tromeđe Like, Bosne i Dalmacije. Iz Hrvatske u Drvar su pristigla društva iz Knina, Ervenika, Udbine i Splita, a Vladimir Marinko je u Drvar stigao iz Vrlike, malog mjesta u dalmatinskoj Zagori.

- Јedna od najljepših narodnih nošnji je vrlička. Specifičan je detalj što se vrlička narodna nošnja razlikuje kada je nose djevojčice, djevojke i udate žene. Živopisna i puna detalja. Iz vrličkog kraja dolazi i drevni pravoslavni običaj - čuvanje Hristovog groba - rekao je Marinko.

Kao gost, dio smotre bila je predsjednik Udruženja žena "Kosovske doline" iz Hrvatske, Radmila Berić. Dobitnik je Ordena predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića, za doprinos u radu sa srpskom zajednicom u Dalmaciji. Kaže, ponosna je na odlikovanje jer dobra djela "malih ljudi" postaju vidljiva.

- Mi smo iz Hrvatske pomogli ovdje da se pokrenu dodatno osvjetljavanje sportsko-rekreacionog centra "Radomir Kovačević", tako da je to jedan u nizu naših zajedničkih projekata - kaže Berićeva.

Pomoćnik načelnika opštine Drvar Brankica Milaković rekla je da je opština generalni pokrovitelj smotre folkora i da se trude da budu dobri domaćini.

- Njegovanje kulture, tradicije i narodnog stvaralaštva je jako bitno za sve nas - rekla je Milakovićeva.

Događaju je prisustvovao veliki broj posjetilaca, među kojima i mlađi naraštaji koji će nastaviti da pronose kulurnu baštinu ovog slobodarskog kraja.