latinica  ћирилица
14/08/2022 |  15:17 | Autor: SRNA

Majkić: Bošnjaci misle da će NATO čuvati i ostvarivati njihove političke ciljeve

Zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić izjavila je danas da je želja Bošnjaka da ih NATO čuva i ostvaruje njihove političke ciljeve, ali da vjeruje da će argumenti ostalog dijela čovječanstva biti da se u vojne saveze ulazi samo uz izričit zahtjev i da će to važiti i za BiH.
Dušanka Majkić - Foto: SRNA
Dušanka MajkićFoto: SRNA

Majkićeva je rekla Srni da u BiH ne postoji jedinstven dogovor kada je u pitanju ulazak BiH u NATO, te da su poznati jasni stavovi Republike Srpske i da to ne može da bude "natureno".

- Ako se to dovede još u vezu sa dolaskom, pojačanjem njemačkih vojnika u EUFOR-a u BiH, što takođe, navode da je kao jedan od ciljeva približavanje BiH Evropskoj uniji i NATO-u, onda se vidi da se sa svih strana preduzima aktivnost kako bi BiH na silu bila ugurana u NATO - istakla je Majkićeva.

Ona je dodala da su politički stavovi u Republici Srpskoj po tom pitanju jasni, te da do sada nikada nijedna zemlja nije na silu ulazila u bilo kakvu vojnu organizaciju, pa vjeruje da to neće biti ni BiH.

- Ni sam NATO više nije ona snaga koja je bio. Okolnosti oko Ukrajine mijenjaju i politički i vojni trenutak u kojem svijet živi - istakla je Majkićeva.

Komentarišući prepisku ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković i generalnog sekretara NATO-a Јensa Stoltenberga, Majkićeva je rekla da je Turkovićeva još jednom zloupotrijebila Ministarstvo koje je potpuno podređeno jednoj političkoj opciji i jednom političkom stavu i ne zanima je šta bilo ko drugi misli o tome.

- Ona zloupotrijebljava funkciju na kojoj se nalazi i ni na koji način ne pokušava da napravi podnošljive odnose u ovoj zemlji za zajednički život, tako da tu nema nikakvog iznenađenja. Ona će činiti sve ono što je u interesu Bošnjaka i sve što je suprotno interesima druga dva naroda u BiH - istakla je Majkićeva, koja je delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Stoltenberg je naveo da NATO razvija set mjera, posebno skrojenih za BiH, u skladu sa potrebama.

Generalni sekretar NATO-a je u odgovoru na pismo Turkovićeve naveo da će NATO "nastaviti da sarađuje sa BiH i drugim međunarodnim partnerima radi očuvanja stabilnosti i promocije reformi u BiH".