latinica  ћирилица
14/08/2022 |  15:50 ⇒ 15:51 | Autor: SRNA

Karan: NATO vojno prijeti jer mu Srpska i Srbija ometaju planove na Balkanu

NATO ima ambicju da prostor Balkana pretvori u platformu za svoje djelovanje, a smetnje da to učini su mu Srbija i Republika Srpska, pa otuda pojačani pritisci, ali i otvorene vojne prijetnje, izjavio je Srni bivši oficir Kontraobavještajne službe i potpukovnik u penziji Ljuban Karan.
Ljuban Karan - Foto: Screenshot/YouTube
Ljuban KaranFoto: Screenshot/YouTube

S obzirom da mu je Ukrajina kao platforma za antirusko djelovanje izmakla, kaže Karan, NATO ima ambiciju da prostor Balkana pretvori u platformu za svoje djelovanje.

Karan je ukazao da se istovremeno sa "divljanjem" premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija, koji prijeti oružanom akcijom na sjeveru Kosmeta, dešava podjela karata iz koje se naslućuje neko vojno rješenje problema i za BiH, dodajući da se sve to dešava koordinisano.

- Radi se u koordinaciji i očito se sa događajima koji idu u neku vojnu eskalaciju upravlja iz jednog centra. To smo do sada mogli da gledamo kao pritisak da bi se ostvarili neki njihovi ciljevi, ali sada to već otvoreno prerasta u vojnu pretnju koja se već naslućuje u obliku koji je zaista prijeteći i gdje se ne uvažavaju i ne prihvataju nikakvi srpski stavovi, a posebno na Kosmetu i u BiH - rekao je Karan.

Komentarišući izjavu generalnog sekretara NATO-a Јensa Stoltenberga da NATO razvija set mjera, posebno skrojenih za BiH, u skladu sa "njenim potrebama", Karan kaže da je dolazak bivšeg učesnika u agresiji NATO-a na SR Јugoslaviju Stjuarta Piča za izaslanika na Balkan ukazao da je moguće vojno rješenje za Balkan.

- Ni malo nije ružičasta situacija u BiH što se tiče Republike Srpske. Ono što je dobro da rukovodstvo Srpske i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik imaju čvrst i nopokolebljiv stav po pitanju Republike Srpske i samostalnog donošenja odluka koje se tiču budućnosti srpskog naroda. Znači, ne nasjeda se na pritiscima i ne podliježe popuštanju na osnovu vojnih pretnji - rekao je Karan.

On je kao krajnje nepovoljno ocijenio to što su u Federaciji BiH, kao u svojoj "sigurnoj kući", planski razmješteni islamski fundamentalisti i ekstremisti koji se uklapaju u nove planove NATO-a, a imaju punu zaštitu rukovodstva iz Sarajeva i bezbjednosnih službi.