latinica  ћирилица
14/08/2022 |  15:57 ⇒ 15:58 | Autor: SRNA

Brnabić: Tužno i licemjerno što EU ne vidi sopstvenu krivicu

Premijer Srbije Ana Brnabić izjavila je, povodom saopštenja Evropske službe za spoljne poslove u kome se izražava zabrinutost zbog "porasta zapaljive retorike" između zvaničnika Beograda i Prištine, da je tužno to što EU ne vidi sopstvenu krivicu i što ništa nije učinila povodom stalnih provokacija Aljbina Kurtija.
Ana Brnabić - Foto: TANЈUG
Ana BrnabićFoto: TANЈUG

- Da je EU uradila svoj deo posla - osigurala primenu Briselskog sporazuma i garantovala osnovna ljudska prava Srbima na Kosovu i Metohiji - stvari bi danas izgledale mnogo drugačije. Zato, molim vas, prekinite sa licemerjem - napisala je Brnabićeva na Tviteru.

Ona je istakla da bi neko gledajući izjavu EEAS-a mogao da pomisli da je danas 1. april, a ne 14. avgust i da "mora biti da je u pitanju neka vrlo neslana šala".

Brnabićeva je naglasila da Kurti već 175 dana provocira oružani konflikt sa Srbima, kojima je u ovoj godini istovremeno oduzeo najosnovnija ljudska prava, zabranivši im da glasaju, a da EU nije učinila ništa tim povodom.

Ona je istakla da je nasuprot tome, moto predsjednika Aleksandra Vučića i Srbije jasan, a to su mir i stabilnost.

Brnabićeva je podsjetila da se bliži 10 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma koji EU ne može da sprovede, niti da natjera Kurtija da uspostavi Zajednicu srpskih opština - okosnicu ovog sporazuma, te da Unija ne vidi sopstvenu krivicu za to.

EEAS je ranije saopštila da nedavni porast zapaljive retorike između zvaničnika Beograda i Prištine, a "posebno izjave o ratu i sukobima na zapadnom Balkanu", izazivaju veliku zabrinutost.

- Visoki političari dve strane biće odgovorni za svaku eskalaciju koja dovede do povećanih tenzija i, potencijalno, nasilja u regionu. Obe strane moraju odmah da prekinu međusobna neprijateljstva i opasne izjave i da se ponašaju odgovorno - istakli su u saopštenju.

Povodom tog saopštenja reagovao je i ministar Aleksandar Vulin, koji je istakao da je onaj ko dopušta da Priština prijeti ratom odgovoran ako Kurti ispuni svoje prijetnje.