latinica  ћирилица
14/08/2022 |  18:51 ⇒ 15/08/2022 | 08:22 | Autor: RTRS

Nova reagovanja iz Srpske na najavu NATO-a o angažmanu u BiH: Niste potrebni! (VIDEO)

I danas reagovanja iz Srpske na prepisku ministra inostranih poslova BiH Bisere Turković i generalnog sekretara NATO, Јensa Stoltenberga. BiH ne treba set novih mjera, koje je Stoltenberg najavio, poruka je iz Srpske. Podsjećaju Stoltenberga i da u BiH nema jedinstvenog dogovora za ulazak BiH u NATO i da to ne može i ne smije da bude nametnuto.
Parlamentarna skupština BiH - Foto: RTRS
Parlamentarna skupština BiHFoto: RTRS

U BiH ne postoji jedinstven dogovor kada je u pitanju ulazak BiH u NATO, jasna je zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić. Vjeruje da će argumenti ostalog dijela čovječanstva biti da se u vojne saveze ulazi samo uz izričit zahtjev i da će to važiti i za BiH.

- Ako se to dovede još u vezu sa dolaskom, pojačanjem njemačkih vojnika u EUFOR-a u BiH, što takođe, navode da je kao jedan od ciljeva približavanje BiH Evropskoj uniji i NATO-u, onda se vidi da se sa svih strana preduzima aktivnost kako bi BiH na silu bila ugurana u NATO. Politički stavovi u Republici Srpskoj po tom pitanju jasni, te da do sada nikada nijedna zemlja nije na silu ulazila u bilo kakvu vojnu organizaciju, pa vjeruje da to neće biti ni BiH - kaže Majkićeva.

Komentarišući prepisku ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković i generalnog sekretara NATO-a Јensa Stoltenberga, Majkićeva ističe da je Turkovićeva još jednom zloupotrijebila Ministarstvo koje je potpuno podređeno jednoj političkoj opciji i jednom političkom stavu.

- Ona zloupotrijebljava funkciju na kojoj se nalazi i ni na koji način ne pokušava da napravi podnošljive odnose u ovoj zemlji za zajednički život, tako da tu nema nikakvog iznenađenja. Ona će činiti sve ono što je u interesu Bošnjaka i sve što je suprotno interesima druga dva naroda u BiH - ističe ona.

U prepisci sa Turkovićevom, Stoltenberg je naveo da NATO razvija set mjera posebno skrojenih za BiH, u skladu sa potrebama. Stoltenbergu, potpredsjednik Narodne skupštine Milan Petković poručuje da BiH nisu potrebne nikakve mjere i BiH nema nikakav ugovor sa NATO.

- BiH uopšte nije potreban poseban set mjera NATO , jer ovaj savez nema nikakvu ulogu u BiH. Republika Srpska nikada neće dopustiti da joj NATO nametne poseban set mjera. Pamtimo sve žrtve srpskog naroda i zločine koje je počinio ova savez i zato nas ne interesuju posebni planovi - naglasio je Petković.

Potpredsjednik SNSD-a, Nikola Špirić smatra da je izjava delegata u Domu naroda Denisa Bećirovića, da bi NATO trebalo da ostane u BiH, a da srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i njegovi sljedbenici mogu da idu ako hoće, poruka neosvIještenim Srbima - ako ih još ima.

- Sada je sasvim jasno da je njegova ideja o građanskoj BiH samo prelomna faza ka islamskoj BiH, a ako treba i uz podršku NATO snaga. Na svu sreću, Denisa se neće pitati, a ono što zabrinjava je ćutnja opozicije iz Republike Srpske - rekao je Špirić.

NATO ima ambiciju da prostor Balkana pretvori u platformu za svoje djelovanje, a smetnje da to učini su mu Srbija i Republika Srpska, pa otuda pojačani pritisci, ali i otvorene vojne prijetnje, smatra bivši oficir Kontraobavještajne službe i potpukovnik u penziji Ljuban Karan.