latinica  ћирилица
14/08/2022 |  20:20 ⇒ 15/08/2022 | 07:14 | Autor: RTRS

Јaglica: Značajna sredstva Mađarske sjajna su prilika za poljoprivrednike u Srpskoj (VIDEO)

Vlada Mađarske je, kako je i najavljeno , odobrila prvi grant za podršku privredi Republike Srpske. To su bespovratna sredstva za sufinansiranje nabavke poljoprivredne mehanizacije, opreme i alata mađarske proizvodnje u iznosu do 25 hiljada evra po poljoprivredniku.
Andrea Јaglica - Foto: RTRS
Andrea ЈaglicaFoto: RTRS

Fondacija za održivi razvoj Republike Srpske „Progresus“ počinje s realizacijom prvog Programa podrške Vlade Mađarske privredi Republike Srpske. Prvi projekat podrazumijeva dodjelu bespovratnih sredstava poljoprivrednicima do 70% subvencija za nabavku mehanizacije, opreme i alata mađarske proizvodnje, a poljoprivrednici će moći da ostvare pravo na sredstva u pojedinačnom iznosu od 2.500 do 25.000 evra.

- Radi se o ukupnom iznosu pomoći Mađarske od oko 28 miliona evra, što su značajna srestva i sjajna prilika za poljoprivrednike u Srpskoj - rekla je Andrea Јaglica, direktorka Fondacije za održivi razvoj.

Ona je istakla da prvi program podrške se odnosi na dodjelu bespovratnih sredstava u iznosu od 70 odsto poljoprivrednicima za sufinansiranje nabavke poljoprivredne mehanizacije, opreme i alata proizvedenih u Mađarskoj - rekla je Јaglica.

Poziv će, kako je najavila, biti raspisan 1. septembra putem elektronskog formulara na stranici www.forsrpska.org i biće otvoren do 15. oktobra.

Ona je dodala da se na poziv mogu prijaviti i fizička i pravna lica sa prebivalištem, odnosno sjedištem firme na teritoriji Republike Srpske i Brčko Distrikta, da im se zemljište nalazi na ovim teritorijama i da su upisani u registar poljoprivrednih gazdinstava Srpske.

Pomoć poljoprivrednicima u Republici Srpskoj je prva faza podrške koju su u novembru prošle godine dogovorili premijer Mađarske, Viktor Orban i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Dodik je pozvao domaće poljoprivrednike da se upoznaju o Programu podrške Vlade Mađarske i na objavi na Instagramu još jednom zahvalio Orbanu.