latinica  ћирилица
15/08/2022 |  08:10 ⇒ 11:50 | Autor: RTRS

Pašalić: Protivgradna zaštita ne može da izazove sušu (VIDEO)

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da je zadovoljan radom Protivgradne preventive jer je njihovim blagovremenim dejstvovanjem spriječena veća šteta na usjevima u Srpskoj.
Protivgradne rakete - Foto: ilustracija
Protivgradne raketeFoto: ilustracija

On je naveo da protivgradna zaštita, odnosno ispaljivanje raketa ne može da izazove sušu, nego kišu.

- U posljednjih nekoliko mjeseci u zemljama u okruženju, nevrijeme je pričinio veliku štetu ne samo u poljoprivredi nego i na imovini, a to nije moglo da se izbjegne ni u Srpskoj - rekao je Pašalić gostujući u našem Јutarnjem programu.

Prema njegovim riječima, od 15. aprila do 15. oktobra prošle godine ispaljeno je 630 raketa, a ove godine više od 1.100.

Podsjećamo, predsjednik Udruženja mljekara Vladimir Usorac ranije je rekao da je ispaljivanje protivgradnih raketa uzrok suše u Republici Srpskoj što je izazvalo brojne reakcije reakcije.

Iz Protivgradne preventive najoštrije demantuju i izjavu Usorca da se protivgradna zaštita ne sprovodi nigdje u Evropi, osim u Republici Srpskoj, te ističu Mađarsku kao najsvježiji primjer gdje su za razvoj upravo ove djelatnosti korištena sredstva EU.

- Ova djelatnost se sprovodi na dijelovima Španije, Francuske, Grčke, Austrije Njemačke, Bugarske, Rumunije, Moldavije, Rusije i Srbije. U svim programima protivgradne zaštite koji se sprovode koristi se isti meteorološki reagens - srebro-jodid, koji se u oblake unosi putem protivgradnih raketa ili generatora sa zemlje ili aviona - navodi se u saopštenju i dodaje da se upravo srebro-jodid koristi i u programima povećanja padavina, zbog svoje osobine da djeluje kao zametak kiše i na sebe vezuje vlagu iz oblaka.