latinica  ћирилица
15/08/2022 |  09:16 ⇒ 09:29 | Autor: SRNA

"Štembilj" - najbolja predstava na Danima pozorišta

Predstavu "Štembilj" Dramskog studija "Daske" iz Laktaša publika je proglasila za najbolju na Danima pozorišta u Mrkonjić Gradu.
Predstava "Štembilj" u Mrkonjić Gradu - Foto: SRNA
Predstava "Štembilj" u Mrkonjić GraduFoto: SRNA

Autor teksta je Aleksandar Vasiljević, a režiser Ognjen Todorović koji je ranije rekao novinarima da predstava govori o porodici iz jednog sela u Hercegovini.

- Priča prati hercegovačku porodicu iz jednog sela u koje dolazi Miluša, koja donosi sa sobom dašak Beograda, urbanog stila života. Ona donosi kompletnu novu priču za koju hercegovačko selo definitivno nije spremno - objasnio je Todorović.

U okviru manifestacije 14. Dani pozorišta odigrane su i predstave "Vija doloris" Centra za kulturu "Masuka" iz Velike Plane, "Glasno kao šapat" DIS teatra iz Banjaluke i Akademskog pozorišta "Krsmanac" iz Beograda i "Druga sreća" Dramske scene SPKD "Prosvjeta" iz Prnjavora.

Autor, režiser i glumac u sinoćnjoj predstavi "Druga sreća" Siniša Tešanović rekao je da je predstava nastala u vrijeme korone, te da im je ona bila svojevrsni izlaz iz teške situacije, "terapija" osmijehom.

- Svi glumci su imali zadatak da osmisle po jedan lik, a onda sam ja to dramaturški obradio. Htjeli smo da napravimo dramu sa elementima komedije i da ženama u ansamblu damo veći prostor. Mi muškarci smo tu pomagači, epizodne uloge - istakao je Tešanović.

Direktor Festivala Sonja Јovandić navela je da je mrkonjićka publika proteklih dana imala priliku da vidi različite predstave i da je izbor bio šarolik - od avangarde do istorijskih tema.

Organizator Dana pozorišta, koji se održavaju u pozorišnoj sali Kulturnog centra "Petar Kočić", je Gradsko pozorište, a pokrovitelj opština Mrkonjić Grad.