latinica  ћирилица
15/08/2022 |  10:31 ⇒ 19:17 | Autor: RTRS

Počela promocija programa podrške Vlade Mađarske (VIDEO)

Fondacija za održivi razvoj Republike Srpske "Progresus" počinje realizaciju prvog Programa podrške Vlade Mađarske privredi Republike Srpske.
Prnjavor - Foto: RTRS
PrnjavorFoto: RTRS

Program podrške promovisan je danas poljoprivrednicima u Prnjavoru i Derventi.

U Prnjavoru, Fondacija se sastala sa načelnikom opštine i poljoprivrednicima i predstavila uslove projekta za dodjelu bespovratnih sredstava za nabavku poljoprivredne mehanizacije, opreme i alata.

- Vlada Mađarske odobrila je podršku privredi Republike Srpske od oko 28 miliona evra u okviru koje će poljoprivredni proizvođači imati mogućnost da ostvare pravo na bespovratna sredstava u pojedinačnom iznosu od 2.500 do 25.000 evra - izjavila je direktor Fondacije za održivi razvoj Republike Srpske "Progresus" Andrea Јaglica.

Poljoprivrednik Zlatko Јokić iz Velike Ilove, koji ima farmu muznih krava i bavi se biljnom proizvodnjom, kaže da se svake godine na razne načine snalaze kako bi nabavili novu opremu i mehanizaciju.

 Gradonačelnik Dervente Milorad Simić izrazio je zadovoljstvo što se unosi još novina u podršci poljoprivredi, te zahvalio srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i premijeru Mađarske Viktoru Orbanu.

- Derventa je objeručke prihvatila mogućnost učešća. Sazvali smo poljoprivredne proizvođače da se detaljnije upoznaju o čemu je riječ. Oduševljen sam ponuđenim i vjerujem da će naši poljoprivredni proizvođači iskoristiti ovaj momenat - rekao je Simić.

 U Fondaciji za održivi razvoj Republike Srpske "Progresus" ističu da će promocija ovog programa biti nastavljena i sutra u Doboju i Donjem Žabaru, a u srijedu u Bijeljini i Brčkom.

Prvi projekat podrazumijeva dodjelu bespovratnih sredstava poljoprivrednicima do 70 odsto subvencija za nabavku mehanizacije, opreme i alata mađarske proizvodnje, a poljoprivrednici će moći da ostvare pravo na sredstva u pojedinačnom iznosu od dvije i po do 25.000 evra. 

Poziv će biti raspisan 1. septembra. Ukupan iznos cijelog projekta je oko 28 miliona evra, izjavila je Andrea Јaglica direktorka Fondacije za održivi razvoj Progresus.

Pomoć poljoprivrednicima u Republici Srpskoj je prva faza podrške koju su u novembru prošle godine dogovorili premijer Mađarske, Viktor Orban i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Dodik je pozvao domaće poljoprivrednike da se upoznaju o Programu podrške Vlade Mađarske i na objavi na Instagramu još jednom zahvalio Orbanu.

      View this post on Instagram

A post shared by Milorad Dodik (@mdodik.official)