latinica  ћирилица
15/08/2022 |  10:47 | Autor: SRNA

Drecun: Priština priprema nasilje na sjeveru Kosmeta

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun upozorio je da sve što se radi na sjeveru Kosmeta ukazuje na to da je Priština spremna da sprovede nasilje nad srpskim narodom, što bi moglo da dovede do sukoba, koji može da izmakne kontroli i ugrozi čitav region.
Milovan Drecun (Foto: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC) -
Milovan Drecun (Foto: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC)

Drecun smatra da Zapad, a prvenstveno SAD i NATO, zbog toga moraju da učine sve da zauzdaju premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija i ubijede ga da odustane od svog plana za osvajanje sjevera.

- Najproblematičnije je to što takozvana vojska Kosova ima plan za osvajanje severa. Puk iz Gnjilana, koji je namjenjen za mirovne misije, željeli su da upotrebe u posljednjoj krizi. Bili su spremni na sukobe i masovno nasilje nad Srbima. To je ono što zabrinjava, a SAD i EU to ne smiju da kriju - rekao je Drecun za Televiziju "Pink".

On tvrdi da su plan za zauzimanja sjevera srpske pokrajine napravili turski i britanski vojni stručnjaci, koji i rade na formiranju takozvane vojske Kosova.

- Imamo gomilu aktivnosti gdje pojedine zemlje NATO pružaju punu podršku Kosovskih bezbjednosnih snaga i djeluju obavještajno sa svojim službama na sjeveru Kosova i Metohije, kao i u centralnoj Srbiji - rekao je Drecun.

On smatra da će na ponašanje Kurtija presudan značaj imati poruke generalnog sekretara NATO-a Јensa Stoltenberga, koji će se 17. avgusta u Briselu odvojeno sastati sa Kurtijem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

- Ključna stvar je da li će Zapad uticati na Kurtija da prihvati neko kompromisno rješenje za tablice. Ako odbije, to znači da će oni krenuti u relazaciju te odluke, a Srbi će se suprostaviti. Ako ne bude dogovora o tablicama, imaćemo izuzetno tešku situaciju - smatra Drecun.