latinica  ћирилица
15/08/2022 |  11:06 | Autor: SRNA

Marinković: Značajan program podrške Vlade Mađarske

Program podrške Vlade Mađarske privredi Republike Srpske izuzetno je značajan zato što će poljoprivrednici povoljno moći da obnove mehanizaciju i dodatno unaprijede proizvodnju, izjavio je Srni predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković.
Stojan Marinković - Foto: SRNA
Stojan MarinkovićFoto: SRNA

- Bilo kakav vid pomoći poljoprivrednicima, naročito u ekstremnim uslovima, veoma je dobar. Zato Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača podržava realizaciju ovog programa - rekao je Marinković.

On je istakao da je veliki uspjeh to što su program dogovorili srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i premijer Mađarske Viktor Orban, jer je cilj da se pomogne poljorivrednicima.

- Pozivam poljoprivrednike da se u što većem broju odazovu promociji programa koja je počela danas. Savez će se aktivno uključiti u promociju kako bi novu mehanizaciju nabavili oni kojima je najpotrebnija - rekao je Marinković.

Program podrške Vlade Mađarske privredi Republike Srpske danas će biti promovisan poljoprivrednicima u Prnjavoru i Derventi.

Fondacija za održivi razvoj Republike Srpske "Progresus" objaviće 1. septembra javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava poljoprivrednicima u Srpskoj i Brčko distriktu za nabavku poljoprivredne mehanizacije, opreme i alata u okviru realizacije prvog Programa podrške Vlade Mađarske privredi u Republici Srpskoj.

Prvi projekat podrazumijeva dodjelu bespovratnih sredstava poljoprivrednicima u Republici Srpskoj do 70 odsto subvencija za nabavku mehanizacije, opreme i alata mađarske proizvodnje, a poljoprivrednici će moći da ostvare pravo na sredstva u pojedinačnom iznosu od 2.500 do 25.000 evra.