latinica  ћирилица
15/08/2022 |  11:54 ⇒ 12:12 | Autor: SRNA

Galijašević: Drastičan porast radikalnih islamista - rezultat politike SDA

Ekspert za borbu protiv međunarodnog terorizma DŽevad Galijašević ocijenio je da je drastičan porast broja radikalnih islamista u BiH rezultat politike koju vodi vladajuća SDA, ali i činjenice da je BiH, poslije pada terorističke organizacije "Islamska država" postala Meka za sve koji su se borili na Bliskom istoku.
DŽevad Galijašević - Foto: RTRS
DŽevad GalijaševićFoto: RTRS

Bježeći od mogućih sudskih postupaka, dodao je on, većina njih je utočište pronašla u paradžematima u BiH.

- Niko ne zna ni koliko je tih ljudi, ali ni ko su oni, jer su došli bez ikakvih dokumenata. U međuvremenu su mnogi od njih postali vjerski učitelji, ali i instruktori vojne obuke. Јavna je tajna da u većini tih naselja funkcionišu paramilitarni kampovi za obuku i regurtaciju - naglasio je Galijašević u izjavi Srni.

On tvrdi da se proces ubrzane radikalizacije BiH sinhronizuje iz islamskih centara u Saudijskoj Arabiji i Kataru, ali uz saglasnost SAD i Velike Britanije.

Galijašević kaže da je teško povjerovati da vodeće zapadne zemlje ne znaju šta se dešava u BiH, napominjući da je suprotno, odnosno da oni to odlično znaju zato što te ljude koriste za svoje tajne operacije u Evropi i na Bliskom i Srednjem istoku.

- To je i ključan razlog zbog čega Bakir Izetbegović i SDA imaju blagonaklon odnos Zapada prema otvorenoj težnji za unitarizacijom BiH - smatra Galijašević.

On je objasnio da je najveći broj radikalnih poklonika islama okupljen u vehabijskim zajednicama i 21 paradžematu koji su 2016. godine odbili poziv Islamske zajednice u BiH da se integrišu.

Navodeći da vehabijski pokret po svojoj suštini ne predstavlja terorističku opasnost jer je usmeren na "pravo tumačenje islama", Galijašević je ukazao da su ipak brojni primjeri da su upravo pripadnici ovih zajednica regrutovani i učestvovali u terorističkim akcijama širom svijeta.

On je rekao da se vehabijske zajednice u BiH najtačnije mogu opisati kao "mnoštvo malih Islamskih država" ili "države u državi", te da je BiH pokazala da je potpuno nemoćna da bilo šta učini.