latinica  ћирилица
15/08/2022 |  12:12 ⇒ 12:14 | Autor: SRNA

Kina: Vašington nije naučio lekcije iz Avganistana

Američke vlasti nisu naučile nijednu lekciju iz kolapsa svog pokušaja da demokratizuju Avganistan i bijega SAD i njihovih saveznika iz te zemlje, naveo je portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Vang Venbin u saopštenju povodom godišnjice ulaska talibana u Kabul.
Zastava Kine (Foto: EPA/JEROME FAVRE
/ilustracija) -
Zastava Kine (Foto: EPA/JEROME FAVRE /ilustracija)

- Momenat iz Kabula označava kolaps nametnutog pokušaja SAD da sprovede stranu demokratizaciju. Putem demokratije svake zemlje može samo da se nezavisno kreće njen narod, u skladu sa nacionalnim uslovima - istakao je Vang.

On je podsjetio da su SAD i njihovi saveznici okupirali Avganistan na 20 godina tek da bi sve napustili i pobjegli.

Vang je napomenuo da su SAD, od završetka Hladnog rata, izvršile invaziju na razne države širom svijeta, pod izgovorom demokratije i ljudskih prava, te da su izazvale sukobe na osnovu sopstvenih geopolitičkih interesa.

- Ljudi širom svijeta su se protivili tome. SAD su omanule u Avganistanu, ali ih to nije ničemu naučilo - naglasio je Vang.

Vang je naveo i to da SAD ne samo da su zamrznule sedam milijardi dolara avganistanskih deviznih rezervi, što je stvorilo prepreke obnovi i razvoju Avganistana, već nikada nisu prestale da se miješaju u unutrašnja pitanja i sprovode političku manipulaciju u ime takozvane demokratije i ljudskih prava, javio je TASS.

Talibani su 15. avgusta prošle godine, u okviru operacije preuzimanja vlasti u Avganistanu, ušli u Kabul bez borbe, nakon što se tadašnji predsjednik Ašraf Gani povukao sa vlasti i pobjegao iz zemlje.

SAD su poslije toga započele povlačenje vojske iz Avganistana, koje je završeno u septembru, čime je okončana američka vojna misija u toj zemlji koja je trajala gotovo 20 godina