latinica  ћирилица
15/08/2022 |  12:40 ⇒ 13:15 | Autor: SRNA

Vučić: Svaka bomba koju proizvedemo ima deset kupaca

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je ogroman nedostatak oružja u svijetu i da sve što Srbija proizvede može da proda "bukvalno u tri dana".
Aleksandar Vučić (foto: TANJUG/ Miloš Milivojević) -
Aleksandar Vučić (foto: TANJUG/ Miloš Milivojević)

- Zahvaljujući ogromnoj tražnji, svaka mina, bomba ima deset kupaca. To pokazuje u kom smjeru svijet ide - rekao je Vučić koji je na Vojnoj akademiji u Beogradu prisustvovao prikazu novoproizvedenog naoružanja i vojne opreme iz domaće namjenske industrije za potrebe Vojske Srbije.

On je ocijenio da će se zbog više nivoa sankcija među državama u svijetu sve teže proizvoditi oružje i da je zato potrebno što više se osloniti na domaću proizvodnju.

- Ponosan sam na našu vojsku i vojnu industriju, ljude koji vjerno i marljivo rade. Moraćemo da nastavimo da snažimo odbrambene kapacitete, vojsku i odbrambenu industriju - rekao je Vučić.

On je najavio da Vojsci Srbije stiže još 11 helikoptera "Erbasovih" višenamjenskih helikoptera "H-145M", a da u MUP stižu još dva helikoptera "puma".

On je najavio nastavak ulaganja u vojnu industriju i ukazao da samohodnu haubicu iz domaće proizvodnje "noru" svi traže.

- Ne možemo da proizvedemo koliko ih ljudi traže. Imamo na "kamazovim" kamionima, a imaćemo i na MAN-ovim - rekao je Vučić.

Na prikazu, kojem su prisustvovali i ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović prikazani su, između ostalih i oklopno borbeno vozilo točkaš "lazar" sa mitraljezom kalibra 12,7 milimetra, kao i daljinski kontrolisano vozilo bez posade "miloš" sa mitraljezom 12,7 milimetara.

Prikazan je i hibridni protivavionski samohodni artiljerijsko-raketni sistem kratkog dometa – "Pasars" izrađen u Vojnotehnički institutu Beograd. Namijenjen je za odbranu od dejstva sofisticiranih niskoletećih ciljeva, a efikasan i za uništavanje ciljeva na zemlji i vodi, kao i višecjevni bacači raketa "plamen" i "oganj".

Tu su i modernizovani radari, novi "fap" kamioni, nove generacije streljačkog naoružanja koje proizvodi kragujevačka "Zastava", nišanske sprave, ali i bespilotna letjelica "pegaz", razvijena na Vojnotehničkom institutu, koja će u doglednom periodu biti uvedena u upotrebu u Vojsci Srbije.