latinica  ћирилица
15/08/2022 |  14:51 | Autor: SRNA

Cvijanović: Inovirani program za kvalitetniji razvoj djece

Inovirani program predškolskog vaspitanja i obrazovanja omogućiće kvalitetniji razvoj djece, a sve sa ciljem ostvarivanja rezultata koje će moći dalje da primjenjuju, izjavila je pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno vaspitanje i obrazovanje Republike Srpske Nataša Cvijanović.
Stručna rasprava o Inoviranom programu predškolskog vaspitanja i obrazovanja - Foto: SRNA
Stručna rasprava o Inoviranom programu predškolskog vaspitanja i obrazovanjaFoto: SRNA

- Program će, umjesto na četiri, biti zasnovan na pet aspekata razvoja - govor, komunikacija i pismenost, fizički razvoj i zdravlje, društveni i emocionalni razvoj, otkrivanje i razumijevanje svijeta, te umjetnost i stvaralaštvo - rekla je Cvijanovićeva na stručnoj raspravi u Banjaluci u organizaciji Ministarstva prosvjete i kulture i Republičkog pedagoškog zavoda.

Cvijanovićeva je navela da svaki aspekt razvoja ima svoja polja rezultata učenja, a svako polje sadrži programske ciljeve i zadatke vaspitača, opšte i konkretne rezultate učenja, te potencijalne aktivnosti koje vaspitači mogu realizovati sa djecom, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Inovirani program predškolskog vaspitanja i obrazovanja pripremio je Stručni tim za predškolsko vaspitanje i obrazovanje u skladu sa Akcionim planom sprovođenja reformskih procesa u oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg vaspitanja i obrazovanja.

Nakon definisanja konačnog teksta Programa uslijediće obuka vaspitno-obrazovnih radnika u predškolskim ustanova kako bi bili osposobljeni za primjenu Programa.

Stručnoj raspravi su prisustvovali predstavnici predškolskih ustanova u Republici Srpskoj, navodi se u saopštenju.