latinica  ћирилица
15/08/2022 |  16:58 ⇒ 17:00 | Autor: SRNA

Otkrivena spomen-ploča narodnom heroju Milošu Zekiću

U čast narodnom heroju, komandantu odbrane grada Beograda Milošu Zekiću danas je otkrivena spomen-ploča ispred njegove rodne kuće u selu Zekići u opštini Šekovići, nakon čega je položen vijenac na Zekićev grob u blizini manastira Lovnica.
Šekovići - otkrivena spomen ploča Milošu Zekiću - Foto: SRNA
Šekovići - otkrivena spomen ploča Milošu ZekićuFoto: SRNA

Na ideju o postavljanju spomen-ploče Milošu Zekiću, koji je i osnivač Sportskog društva i Fudbalskog kluba "Partizan", došli su Udruženje građana "Šekovljani" i navijačko udruženje "Grobari" iz Šekovića, izjavio je Srni član navijačkog udruženja Ljubomir Ognjenović.

- Ovo je mali znak pažnje za veliko herojsko djelo koje je učinio za naš narod jedan od najslavnijih ljudi ovoga kraja Miloš Zekić, koji se između ostalog istakao kao učesnik Narodnooslobodilačke borbe, bio je general-potpukovnik ЈNA i narodni heroj Јugoslavije - rekao je Ognjenović.

Učesnik SUBNOR-a Dimšo Milić iz sela Kaštijelj u opštini Šekovići održao je kod spomen-ploče prigodan govor u kome je prisutne podsjetio na Zekićeve herojske podvige.

Milić je Srni izjavio da je Zekić mnogo učinio za narod ovoga kraja i da je između ostalog na početku ustanka u julu 1941. godine bio komandir Sreskog štaba za Birač, učesnik u napadu na žandarmerijsku kasarnu u Šekovićima, te napadima na Kladanj, Caparde, Zvornik, kao i u oslobođenju Vlasenice i Stupara.

- Zekić je 1941. godine postavljen za zamjenika komandanta Birčanskog partizanskog odreda, a godinu dana kasnije za komandanta. Bio je komandant Šeste istočnobosanske brigade. Učestvovao je u borbama na Sutjesci, borbama protiv Nijemaca za oslobođenje Tuzle... - naveo je Milić.

Milić je podsjetio i da je heroj Zekić 1943. godine predvodio brigadu u borbama na Crvenim stijenama, na Romaniji, kada je prebacio brigadu maršem u Birač, gdje je spasio bolnicu 17. Istočnobosanske divizije.

On je dodao da je Zekić bio ranjen u borbama sa ustašama u Srebreničkom srezu.

Heroj Miloš Zekić je nakon oslobođenja Јugoslavije nastavio profesionalnu vojnu karijeru u ЈNA, gdje je, između ostalog, obavljao dužnosti komandanta divizije i vojnog izaslanika u Rumuniji.

Zekić je završio Višu vojnu akademiju ЈNA 1953. godine, a penzionisan je 1973. u činu general-potpukovnik. U više saziva bio je poslanik Savezne narodne skupštine.

Bio je nosilac Partizanske spomenice 1941. godine i drugih odlikovanja kao što su Orden ratne zastave, Orden zasluga za narod prvog reda, Orden za hrabrost i Orden narodnog heroja.

Miloš Zekić rođen je 2. februara 1915. godine u Šekovićima, a preminuo 24. decembra 1984. u Beogradu. Po sopstvenoj želji sahranjen je u Šekovićima, nedaleko od manastira Lovnica, pored groba još jednog heroja Narodnooslobodilačke borbe Brane Savića.

U centru Šekovića nalazi se bista postavljena u čast Zekiću.

Otkrivanju spomen-ploče narodnom heroju Zekiću prisustvovali su predstavnici Udruženja građana "Šekovljani", navijačkog udruženja "Grobari" iz Šekovića na čelu sa Ljubomirom Ognjenovićem, SUBNOR-a Šekovići, te predstavnici beogradskog Fudbalskog kluba "Partizan" Dragan Trailović i Aca Trifunović, kao i drugi poštovaoci Miloša Zekića.