latinica  ћирилица
15/08/2022 |  18:02 ⇒ 20:23 | Autor: RTRS

Čudan virus u sarajevskom pravosuđu - napada optužene i presuđene bošnjačke generale (VIDEO)

Sud BiH još nije saopštio u kojoj se zdravstvenoj ustanovi navodno liječi presuđeni ratni zločinac i ratni komandant Trećeg korpusa tzv. Armije BiH, Sakib Mahmuljin.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

Ne oglašavaju se ni po pitanju najavljenih vlastitih "izviđajnih radnji" u ovoj pravosudnoj aferi.

Međutim, Mahmuljin nije jedini bošnjački optuženik ili osuđenik koji se liječi, umjesto da pred zakonom odgovora za zločine. U posljednje vrijeme sve je više "bolesnih" i optuženika pa se odgađaju pretresi i dodatno razvlače ionako višegodišnji procesi.

Ili je po srijedi, ipak, novi oblik pravosudne opstrukcije pravde i pravičnosti!?

Čudan neki "virus" obrušio se na sarajevsko pravosuđe! "Napada" samo optužene bošnjačke vojskovođe. Prijeti da "pređe" u pandemijsko stanje!

Mudžahedinski general Sakib Mahmuljin, tokom šestogodišnjeg sudskog procesa, na taj čudni "virus" bio je imun. Simptome "bolesti" nije ispoljavao – sve dok pravosnažno, krajem aprila nije osuđen na osmogodišnju zatvorsku kaznu.

"Razbolio" se već prvih majskih dana – i odmah "odšetao" u nepoznato tursko lječilište. Sudije su sve saznale naknadno. Јavnost sa zakašnjenjem od četiri mjeseca - iznuđeno. I dok predsjedavajući Vijeća ratni goraždanski sudija Hilmo Vučinić nekažnjeno "izviđa" vlastite propuste, njegove kolege u predmetu "Atif Dudaković i drugi" odmaraju. Јer, i Dudaković, bivši komandant Petog korpusa bošnjačke armije je bolestan. I njegov saoptuženik Hasan Ružnić. Na optuženičkoj klupi ne mogu da sjede, za volanom automobila itekako mogu, pa Dudaković često krstareći na relaciji Sarajevo – Bihać, gdje posjeduje nekretnine, zna da izazove i saobraćajnu nezgodu.

- Čekaćemo do decemebra da vidimo je li se njegovo stanje popravilo ili se pogoršalo i da li je on sposoban uopšte prisustvovati suđenju - rekao je Dudakovićev advokat Asim Crnalić.

I prethodne gotovo tri godine proces je čekao. "Bolovali" su naizmjenično optuženici, a 15 ih je, zatim ostali učesnici u postupku – sudije i advokati, potom im je svima imunosistem bio "ugrožen" zbog korone, a onda je promijenjen i član Sudskog vijeća pa je novopridošlom bilo potrebno vrijeme da se sa predmetom upozna.

Kako god, suđenje u kojem je tužilaštvo najavilo čak 447 svjedoka i gotovo identično odbrane optuženih, nije odmaklo dalje od početka. A zvanično traje od aprila 2019.

"Boluju" i optuženi zločinci iz goraždanske regije. Posljednje ročište održano je u aprilu, naredno će biti u oktobru! Eventualno. Јer sudije nisu zadovoljne neuropsihijatrijskim zdravljem optuženog Mehmedalije Topalovića. Ostavile su mu šest mjeseci za oporavak, a onda ko zna kakav će biti ponovljeni nalaz!?

- Poslije prvobitnog opstruisanja podzianja optužnica, uspjeli smo da presiječemo tu barijeru i došli smo do toga da sada ponovo imamo opstrukcije u smislu pretresa, odnosno ročišta pa smo onda došli u još goru poziciju a to je da omogućite ljudima da izvrše bjekstvo kako ne bi otišli na izdržavanje kazne zatvora - ističe Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Republike Srpske.

Često "pobolijevaju" i optuženici za monstruozan zločin na Čemernu kod Ilijaša, a sudije ih dugim pauzama "liječe". Dvanaest ih je. Prednjači ipak ratni komandant teritorijalne odbrane u Brezi još jedan bošnjački general Nehru Ganić. Zna Ganić i da bira, a tolerantno vijeće da odobrava – umjesto optuženičke klupe – rehabilitacione blagodeti banje "Reumal" u Fojnici.

I opet višesedmični ili višemjesečni zastoj u suđenjima. I višegodišnje bolno iščekivanje pravde žrtvama.

- Nismo bili zadovoljni ni sa visinom kazne ali evo, i ovo malo plamička pravde eto ugasiše - rezigniran je Zoran Blagojević, predsjednik Zavičajnog udruženja Zavidovićani.

Srpske žrtve Podrinja, agoniju nepravedne sarajevske pravde već su jednom preživjele – tokom suđenja optuženim pa oslobođenim zločincima, Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću. U tom i nekolicini sličnih predmeta, sudije su žmurile na drugačiji igrokaz - prijetnje i uticaj na svjedoke koji su od svjedočenja odustajali ili iskaze rapidno mijenjali.

- Svjedočimo da pravosuđe nije ni nezavisno ni nepristrasno i ono je kao takvo stvarno rak – rana ove države. Ogroman je uticaj političara sa Baščaršije na rad pravosuđa, ogromne manipulacije, a sve sa jednim ciljem - da se političari iz reda muslimanskog naroda hvale kako u njihovim redovima nije bilo zločinaca. Pitamo se: pa ko onda pobi ovoliku srpsku nejač, žene, decu i starce - pita Radojka Filipović, predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Bratunac.

I zaista, vodeći baščaršijski političar Bakir Izetbegović više i ne krije da SDA upravlja bh. pravosuđem.

- Napravili smo promjene u VSTV, nema Tadićke, nema predsjednika Tegeltije - nglašava Izretbegović.

Na eventualnu smjenu predsjednika Suda, Ranka Debeveca, Kavesona i ne pomišlja!

Dok godine prolaze i biologija i kod žrtava i kod optuženih čini svoje! Pitanje je samo – zašto na sve ćute međunarodni zagovornici prva i prvde?