latinica  ћирилица
15/08/2022 |  19:26 ⇒ 16/08/2022 | 10:53 | Autor: RTRS

Јačanje vojnog prisustva uoči oktobarskih izbora; Njemački vojnici stigli u bazu Butmir (VIDEO)

Prva grupa od 50 njemačkih vojnika stigla je u bazu Butmir kod Sarajeva, potvrđeno je našoj televiziji u EUFOR-u.
EUFOR, ilustracija - Foto: RTRS
EUFOR, ilustracijaFoto: RTRS

Preostali vojnici stizaće u fazama i biće raspoređeni u sklopu EUFOR-a. Zadatak im je, kažu, da održavaju bliske kontakte građana i EUFOR-a.

Ipak, indikativno je to što je EU odlučila da ojača vojno prisustvo baš uoči predstojećih oktobarskih izbora u BiH i novembarskog glasanja u Savjetu bezbjednosti o produženju mandata misije Altea.

Analitičari se slažu da je odluka o slanju njemačkih vojnika, u skladu sa zaključcima madridskog samita NATO-a - da se u svjetlu ukrajinske krize pojača politička i praktična pomoć BiH.

Već viđeni scenario od prije četiri godine. Tada je pred izbore Velika Britanija poslala 40 obavještajaca u BiH.

Na istoj antiruskoj matrici, s konačnim ciljem disciplinovanja Srba, Njemačka velikodošno ustupa 50 svojih vojnika za EUFOR, slučajnost, opet pred izbore.

EUFOR ne dotiče razmišljanje stanovnika Srpske. Prema dostupnim informacijama, jedan tim njemačkih vojnika biće raspoređen u Sarajevu, preostala dva tima za vezu i posmatranje, na teritoriji Srpske.

Povratak njemačkih vojnika u misiju Altea, u kojoj su učestvovali od 2004. do 2012. godine Berlin pravda nedokazanim secesionističim namjerama zvanične Banjaluke, što je, za analitičare, klasičan pritisak na srpsko rukovodstvo.

- Sa te vojničke strane taj broj od 50 vojnika ne predstavlja nešto. Druga je pozadina dolaska. Kada je donešena odluka u Bundestagu o slanju vojnika u BiH, donijeta je i Rezolucija o prihvatanju principa u BiH jedan čovjek jedan glas - izjavio je Saša Mićin sa Fakulteta bezbjednosnih nauka Banjaluka.

U kolektivnoj svijesti Srba, njemački vojnik se ne pamti po doprinosu miru i stablizaciji, naprotiv. Kada su god u istoriji Nijemci izašli sa vojskom izvan svojih granica, svijet se zatreseo.

- Ovo nije ta situacija, ali je jedna poruka da će učestvovati u političkim aktivnostima, tim prije što Kristijan Šmit koji je svjestan da nije prošao zakonitu proceduru imenovanja u Savjetu bezbjednosti UN, to je jedno ojačavanje njegove uloge, pogotovo u situaciju kada je morao da se suoči sa protestom Bošnjaka - rekao je profesor na Fakultetu političkih nauka Banjaluka Miloš Šolaja.

Ponovno vojno prisustvo trebalo bi da oteža navodne ruske pretenzije u BiH - čulo se u njemačkoj skupštini.

Ruku na srce, bilo je glasova da je slanje vojnika "dolijevanje ulja na vatru", ali nedovoljno glasno da nadjača galamu NATO-a kako Rusija navodno ugrožava Zapadni Balkan, time i BiH.

- NATO je na Samitu u Madridu odlučio da pojača politički i praktično pomognu partnerima koji su ugrožene ruskom agresijom, uključujući i BiH - izjavio je šef Vojnog komiteta NATO-a admiral Rob Bauer.

Ispranim frazama o ruskom malignom uticaju i podržavanjem Kristijana Šmita, Zapad "provocira" Rusiju da na jesen u Savjetu bezbjednosti UN blokira produženje mandata EUFOR-u, time se otvara put da NATO rasporedi svoje trupe i potpuno preuzme kontrolu BiH.

Zato je opravdan stav srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da, ukoliko dođe do zastoja u odlučivanju u UN, Predsjedništvo BiH treba da zatraži od EU da Altea nastavi svoju misiju u BiH.