latinica  ћирилица
15/08/2022 |  20:11 ⇒ 20:13 | Autor: SRNA

U Istočnom Sarajevu trodnevni sajam knjiga

U Istočnom Sarajevu večeras je počeo trodnevni sajam knjige u okviru manifestacije "Ljeto u Istočnom Novom Sarajevu", na kome je prisutno 10 izlagača.
Sajam knjige u Istočnom Sarajevu - Foto: SRNA
Sajam knjige u Istočnom SarajevuFoto: SRNA

Sajam su otvorile pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Tanja Đaković i direktor Matične biblioteke Istočno Sarajevo Nataša Kulašinac.

Sajam knjiga se održava na Trgu Srbija, a već drugu godinu ga organizuje Matična biblioteka Istočno Sarajevo.

Đakovićeva je u obraćanju prisutnima navela da je cilj Ministarstva prosvjete i kulture da se knjizi vrati dignitet, te da se autori i izdavači stave u prvi plan.

- Izdavači su ti koji formiraju ukus čitalaca, a kvalitet domaće produkcije ne zavisi samo od lanca autor, izdavač, čitalac već i od ozbiljnog angažmana svih institucija - navela je Đakovićeva.

Ona je ukazala da je osnovni zadatak nadležnih institucija očuvanje knjige, srpskog jezika i pisma kao temelja kulturnog i nacionalnog identiteta.

- Vlada i Ministarstvo prosvjete i kulture će i u buduće pružati maksimalnu podršku domaćoj produkciji s ciljem afirmacije književnika iz Srpske na domaćim ali i svjetskim književnim scenama - dodala je ona.

Kulašinac je navela da sajam predstavlja idealnu prilika za promociju izdavačke djelatnosti Republike Srpske.

- Time ćemo nastojati da do šire publike dođe naše kulturno nasljeđe ovoga kraja kao i stvaralaštvo ovog naroda. Među izdavačima imamo i one koji će promovisati izdavačku djelatnost iz regiona i time smo zaokružili jednu cjelinu - navela je Kulašinac.

Ona je dodala da je na sajmu prisutno 10 izlagača koji su raspoređeni na pet štandova.

- Imamo tri biblioteke - Matičnu biblioteku, Narodnu biblioteku sa Pala i Narodnu i Univerzitetsku biblioteku Republike Srpske. Što se tiče izdavačkih kuća tu su Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, "Imprimatur" iz Banjaluke, kao i Srpsko prosvjetno društvo "Prosvjeta" iz Sarajeva - rekla je direktor Matične biblioteke Istočno Sarajevo.

Sajam knjiga u Istočnom Sarajevu počeo je književnim susretom Vlade Arsića i Nenada Milkića koji je ovom prilikom predstavio svoju novu knjigu "Distinija".

- Ta knjiga nema nacionalnu tematiku, ona je za razliku od mojih prethodnih knjiga gdje čitaoce plašim drugim ljudima, ovdje plašim nama samima. Onim što je mračno u nama i upravo da bi otkrivanjem tog mračnog u nama pobijedilo dobro nad zlim - naveo je Milkić.

Pisac i novinar iz Beograda Vlada Arsić izrazio je nadu da će se i ljudima u Istočnom Sarajevu svidjeti njegov književni rad.

- Pišem u dva žanra književnosti, a to su romansirana istorija gdje iz arhiva izvlačim fosilizovanu istoriju i približavam je mlađim naraštajima i to je ono što volim da radim. Ono što ne volim je pisanje romana koje se bave savremenim pošastima kao što su narkomanija, pedofilija i trgovina ljudima - rekao je Arsić.

Tokom sajma, koji traje do 17. avgusta, planirani su književni susreti i promocije knjiga izdavača i knjižara iz Republike Srpske, kao i biblioteka koje se bave izdavačkom djelatnošću.