latinica  ћирилица
15/08/2022 |  21:04 ⇒ 21:07 | Autor: SRNA

U Užicu otvoren Međunarodni festival dječijeg folklora "Licidersko srce"

U Užicu je večeras svečano otvoren 14. Međunarodni dječiji festival folklora "Licidersko srce", koji će do petka, 19. avgusta u Užicu, na Zlatiboru i u Višegradu okupiti oko 1.000 učesnika iz 11 zemalja, među kojim su tri folklorna ansambla iz Republike Srpske.
Užice - festival dječijeg folklora "Licidersko srce" - Foto: SRNA
Užice - festival dječijeg folklora "Licidersko srce"Foto: SRNA

Tokom pet dana na festivalu će učestvovati djeca iz Mađarske, Bugarske, Ukrajine, Meksika, Slovačke, Češke, Turske, Grčke, Slovenije, Republike Srpske /BiH/ i Srbije uzrasta od 10 do 16 godina, koji će predstaviti svoje nošnje, običaje i igre.

Republiku Srpsku na festivalu predstavljaju kulturno-umjetnička društva iz Foče, Višegrada i Pala.

Pozdravljajući prisutne na Trgu Partizana, Borislav Maksimović iz Predstavništva Republike Srpske u Srbiji je istakao da ovo predstavništvo više od deceniju kao suorganizator pomaže festival dječije radosti i kulture svijeta, kao sjajnu manifestaciju koja promoviše srpsku kulturu, običaje i tradiciju.

- Ovaj festival predstavlja pravi pokazatelj kako trebaju da funkcionišu veze srpskog naroda sa obje strane Drine - naveo je Maksimović.

On je dodao da je posebno značajno što će učesnici imati priliku da se upoznaju i sa Republikom Srpskom.

- Tradicionalne igre Republike Srpske, predstaviće djeca iz tri grada - Pala, Foče i Višegrada za koje smo uvjereni da će zajedno sa djecom iz naše Srbije na najbolji način promovisati srpsku kulturu i tradiciju - istakao je Maksimović.

On je rekao da se kroz ovaj festival slavi spoj mladosti i tradicije, što je uvijek dobra prilika da djeca Srbije i Republike Srpske upoznaju običaje i igre iz svijeta, kao i da gosti upoznaju srpske običaje i igre.

Maksimović je poželio mladim učesnicima ovogodišnjeg srpskog i svjetskog "Liciderskog srca" srčanost u igri i radost u druženju, te da iz Srbije i Republike Srpske ponesu najbolje i najljepše utiske.

Gradonačelnik Užica Јelena Raković Radivojević istakla je da festival folklora "Licidersko srce" donosi duh tradicije i folklornog nasljeđa čitave planete i da okuplja mlade.

- Mladima je potrebno mnogo više ovakvih susreta, jer je to najlepši put da na osnovu ličnog iskustva upoznaju vršnjake iz drugih zemalja i da kroz pesmu i igru koje brišu granice i predrasude, grade nova prijateljstva - istakla je Radivojevićeva.

U ime organizacionog odbora Ivana Cvetković je pozdravila prisutne građane i djecu, navodeći da ovaj festival širi ljubav i prijateljstvo, spaja narode, otvara vidike i puni dušu.

Prethodno je održan defile folklornih ansambala kroz grad Užice, a festival je otvorio nastupom folklorni ansambl domaćina "Era" iz Užica.

Višegrad će u četvrtak, 18. avgusta, biti 11. put domaćin ove manifestacije, koja promoviše raznolikost narodnih nošnji, tradicije, kulture i običaja.

Festival "Licidersko srce" nudi niz drugih sadržaja, folklornu i grnčarsku radionicu, izložbu narodnih nošnji, posjetu atraktivnim lokacijama, humanitarnu akciju.

Međunarodni dječiji festival "Licidersko srce" - Užice 2022. godine održava se pod pokroviteljstvom predsjednika Srbije.

Festival organizuje Udruženje građana ERA iz Užica, pod pokroviteljstvom Predsjednika Srbije a suorganizatori su Grad Užice, Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu i Turistička organizacija Zlatibor, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i Ministarstva pravde Vlade Republike Srbije.

Od 2009. godine kada je organizovan prvi put, do sada je na festivalu učestvovalo oko 11.000 djece iz 40 država sa pet kontinenata – Evrope, Afrike, Azije, Sjeverne Amerike i Јužne Amerike.