latinica  ћирилица
16/08/2022 |  10:51 ⇒ 10:51 | Autor: SRNA

Brnabić: EU i Kvinta dozvoljavaju Kurtiju da ponižava Srbe

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da Srbija mora da učini sve da sačuva mir koji je ugrožen zbog jednostranih poteza premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija, te neodgovornosti EU i zemalja Kvinte, koje su ga pustile da ponižava Srbe na Kosovu i Metohiji.
Ana Brnabić - Foto: TANЈUG
Ana BrnabićFoto: TANЈUG

Upozorivši da Srbija "mora da se provuče kroz iglene uši" kako bi sačuvala mir koji je na kocki, Brnabićeva je ocijenila da je nevjerovatno da EU ne može da natjera Prištinu da primijeni Briselski sporazum, već da prebacuje lopticu poručujući Srbiji da će biti kriva za ugrožavanje stabilnosti.

- Kvinta i EU dopustili su da se Srbima na Kosovu i Metohiji ukine osnovno ljudsko pravo kao što je glasanje, da se gotovo 10 godina ne implementira Briselski sporazum, da se srpski narod maltretira kad se prohte Prištini, a onda se usude da izdaju saopštenje u kojem tvrde da će neko u Beogradu biti kriv za to - rekla je Brnabićeva za televiziju Pink.

Komentarišući prijedloge Prištine i pojedinih međunarodnih zvaničnika da zajednica srpskih opština mora da bude usklađena sa "ustavom Kosova", Brnabićeva je upitala zašto se do sada pregovaralo i o kakvom je kompromisu riječ ako se to nudi kao rješenje.

- A, je li onda rješenje može da bude u skladu sa Ustavom Srbije, jer je Kosovo i Metohija, po našem Ustavu, autonomna pokrajina Republike Srbije? Ako ćemo tako, uzmite Briselski sporazum, pocjepajte ga i bacite u đubre, pa recite da potpis EU ipod njega toliko vrijedi - navela je Brnabićeva.

Govoreći o predstojećim pregovorima predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa Kurtijem u Briselu, Brnabićeva je ocijenila da je problem u tome što Kurti nije uradio ništa za svoj narod na ekonomskom planu za razliku od Srbije, koja je stigla do mjesta lidera u regionu iako je ne tako davno bila na začelju.

- Mi smo naporno radili i napravili mnogo, tako da možemo mnogo toga i da izgubimo. Sve što smo uradili danas je na kocki ako ne uspijemo da sačuvamo mir i stabilnost. Kurti, sa druge strane, nije napravio ništa i ne može ništa da izgubi, pa mu rat dođe kao alibi za neuspehe - naglasila je Brnabićeva.