latinica  ћирилица
16/08/2022 |  15:00 | Autor: SRNA

Zemlje Kvinte podržavaju jednostranu nezavisnost Kosova

Predstavnici Srba sa Kosova i Metohije saopštili su poslije sastanka sa direktorom Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petrom Petkovićem u Beogradu da zemlje Kvinte podržavaju jednostano proglašenu nezavisnost Kosova.
Gradonačelnici da severa KiM (Foto: kim.gov.rs) -
Gradonačelnici da severa KiM (Foto: kim.gov.rs)

Oni su istakli da ambasadori zemalja Kvinte podržavaju odluke koje Priština donosi, uključujući i onu u vezi sa registarskim tablicama.

- Oni apsolutno podržavaju odluke koje Priština donosi, a naročito su podvukli i bacili akcenat na to da podržavaju odluke o tablicama i o uvođenju nekakvog ulazno-izlaznog dokumenta koji bi se izdavao Srbima pri ulasku ili izlasku sa Kosova - rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Srpske liste Goran Rakić.

Petković je istakao da su predstavnici država Kvinte načinom na koji su prenosili svoje poruke srpskom narodu na Kosovu i Metohiji pokazali pod kako teškim okolnostima delegacija Beograda putuje u Brisel.

On je ocijenio da je situacija na Kosovu i Metohiji deset puta teža nego prije ukrajinske krize.

Petković je naglasio da to koristi premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti da gotovo u svakom svom obraćanju napadne predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

- Izmišlja i kaže da preko Beograda Rusija vrši svoj uticaj ovde na zapadnom Balkanu, ali za ovih godinu i po dana, koliko o tome svakoga dana govori Aljbin Kurti, vidjeli smo da jedini koji ide u pravcu militantnih poteza i nasilja jeste Aljbin Kurti - rekao je Petković.