latinica  ћирилица
16/08/2022 |  15:29 ⇒ 17:58 | Autor: RTRS

Cijena rada za zaposlene u obrazovanju i kulturi ne može da bude manja od 110 maraka (VIDEO)

Cijena rada za sve radnike u obrazovanju i kulturi u Republici Srpskoj ne može da bude manja od 110 maraka. Ovo je dogovoreno nakon višemjesečnih pregovora predstavnika resornog ministarstva i sindikata.
Ministarstvo prosvjete i sindikat - Foto: RTRS
Ministarstvo prosvjete i sindikatFoto: RTRS

Pregovori su vođeni mjesecima s obzirom na to da posebni kolektivni ugovor ističe krajem ovog mjeseca.

Predstavnici Sindikata kažu da nisu u potpunosti zadovoljni dogovorenim, ali je ipak napravljen pomak.

- Definisali smo blage pomake ka boljem, ali neke stvari nismo još završili. U narednim danima ćemo iskoristiti da dođemo do najboljih mogućih rješenja tamo gdje nemamo dogovor, a to su koeficijenti za predškolske ustanove - izjavio je predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Dragan Gnjatić.

S obzirm na to da su osnivači škola lokalne zajednice, one odlučuju o visini plate pa se ova cifra mora podudarati sa planiranim budžetom.

U resornom ministarstvu navode - njihova nadležnost je isključivo cijena rada. Ovim dogovorom nastojala se postići ravnopravnost na nivou cijele Srpske.

- Ono što je ministarstvo uspjelo u dogovoru sa lokalnim zajednicama jeste da cijena rada ne može biti ispod 110 KM, a u nekim lokalnim zajednicama je bila 100 KM. Takođe smo određenim platnim grupama povećali najniže iznose koeficijenata za plate - rekla je ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić.

Sindikat insistira da u novom kolektivnom ugovoru budu povećani koeficijenti za zaposlene. S druge strane, dijelu zaposlenih neophodno je dodatno povećati primanja, s obzirom na složenost posla koji obavljaju.

- Donošenjem novog kolektivnog ugovora povećati naknadu učiteljima koji rade u kombinovanim odjeljenjima, nekim radnicima u ustanovama koje rade sa djecom sa smetnjama u razvoju povećati određena primanja - rekao je Gnjatić.

S obzirom na visoku inflaciju većina lokalnih zajednica podržala je inicijativu za povećanje. Nekoliko njih to trenutno nije u mogućnosti, pa se čeka usvajanje novih budžeta, odnosno rebalans na jesen.

- Ono što je važno, iskoračili smo u nekoliko stvari za dobrobit zaposlenih, što mininistarstvo u kontinuitetu radi. Tako da pored toga što smo u protekle četiri godine, šest puta povećali plate u osnovnim i srednjim školama, iskoračili smo i u postizanju koeficijenata za predškolske ustanove - istakla je Trivićeva.

Do kraja mjeseca trebalo bi da bude potpisan novi posebni kolektivni uzgovor za zaposlene u obrazovanju i kulturi.

U narednom periodu očekuje se i potpisivanje novog kolektivnog ugovora koji bi trebalo da definiše najniži koeficijent za sve zaposlene u predškolskim ustanovama.