latinica  ћирилица
16/08/2022 |  16:02 ⇒ 17/08/2022 | 10:29 | Autor: RTRS

Dodik: Republika Srpska je protiv dolaska njemačkih vojnika u BiH (VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da Njemačka ne može u BiH da ima povjerenje Srba i Republike Srpske, imajući u vidu ranije usvojenu rezoluciju u Bundestagu, koja govori da treba promijeniti politički sistem i sve koncentrisati na nivou BiH, te ukinuti entitete.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Komentarišući dolazak njemačkih vojnika u BiH u sastavu operacije Altea, Dodik je rekao da Srbi ne odlučuju o tome ko čini taj sastav, ne mogu ništa da urade i mogu samo da imaju svoje mišljenje.

- Imajući u vidu, pogotovo u posljednje vrijeme, politiku Njemačke koja se odrazila kroz pitanja njihove rezolucije u Bundestagu koju su donijeli, mi ne možemo da imamo povjerenje u tu vojnu strukturu i da je ovo isključivo vezano za taj segment. Imajući u vidu da je tom rezolucijom Bundestaga rečeno da se zadire u ustavno-pravni poredak, to je tipično miješanje u stvari jedne zemlje - rekao je Dodik.

Dodik je istakao da je protiv dolaska njemačkih vojnika u BiH.

- Ako to nešto i znači, ali očigledno ne može se zaustaviti. Ukazivaćemo na ove sve momente i elemente zašto sam protiv. Njemačka ovdje, ne samo zbog istorijskih, nego i aktuelnih pristupa BiH, apsolutno ne može da ima povjerenje nas Srba i Republike Srpske, imajući u vidu ranije usvojenu rezoluciju u Bundestagu, koja govori o tome da treba promijeniti politički sistem i treba sve koncentrisati na nivou BiH, ukinuti entitete i mi ne možemo da imamo povjerenje i da damo podršku takvoj politici Njemačke i njenom prisustvu ovdje - naveo je Dodik.

Prvi vojnici njemačkog vojnog kontingenta u operaciju Altea stigli su juče, a ostatak će biti raspoređen u fazama.