latinica  ћирилица
16/08/2022 |  16:06 ⇒ 17/08/2022 | 10:29 | Autor: RTRS

Novi Grad: Problem Trgovske gore rješavaće se na međunarodnom planu (FOTO/VIDEO)

U projekte u Novom Gradu u narednom periodu biće izdvojeno tri miliona KM koja će biti obezbijeđena iz resursa Republike Srpske, izjavio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.
Dodik se sastao sa načelnikom opštine Novi Grad - Foto: RTRS
Dodik se sastao sa načelnikom opštine Novi GradFoto: RTRS

- To su projekti putne mreže, vodosnabdijevanja i sanacije štete od zemljotresa. Osim toga, značajno je da će nakon izgradnje dionice auto-puta Prijedor-Banjaluka posao biti nastavljen izgradnjom brze ceste do Novog Grada, Dubice i Gradine - rekao je Dodik nakon sastanka sa načelnikom opštine Novi Grad Miroslavom Drljačom.

Kada je riječ o energetskim pitanjima i stanju poljoprivrednih usjeva, Dodik je istakao da je "cilj obezbijediti dovoljno hrane i sigurno snabdijevanje strujom i vodom".

      View this post on Instagram

A post shared by Milorad Dodik (@mdodik.official)

Govoreći o problemu skladišta radioaktivnog otpada koji Hrvatska planira na lokaciji Trgovska gora, na samoj granici sa BiH, Dodik je poručio da lažu svi koji kažu da je tu nešto prodato, najavivši međunarodnu arbitražu.

- Ići ćemo na arbitražu, sudski postupak da se ovo pitanje rješava na međunarodnom planu. Činimo sve na političkom planu da se ovo pitanje riješi. Nažalost, ne mogu garantovati da će ovaj problem biti riješen, ali mogu da ćemo ovo pitanje držati u žiži interesovanja - istakao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH je poručio da su institucije Srpske učinile sve što je bilo u njihovoj nadležnosti kako bi se ovaj problem riješio i da je Pravni tim sačinio okvir na osnovu čega će u narednom periodu biti činjeni koraci u zaštiti interesa BiH.

- Što se tiče graničnog prelaza, ima pomaka kad je u pitanju rekostrukcija mosta, ali treba riješiti status graničnog prelaza jer je to stvorilo brojne probleme privrednicima i svim građanima - rekao je Dodik.

Drljača je naglasio da je ova lokalna zajednica opterećena problemima čije rješavanje nije u nadležnosti opštine kao što je pomenuti problem Trgovske gore i prekategorizacija graničnog prelaza.

Dodao je da je danas na sastanku bilo riječi i o infrastrukturnim projektima, izgradnji putne mreže i vodosnabdijevanju.

- Kad je u pitanju vodosnabdijevanje oko 16.000 građana ima riješen ovaj problem ali treba i dalje raditi. Vlada Srpske obezbijedila je sredstva za izgradnju mosta u Agićima, na rijeci Јapri koji se urušio prije nekoliko mjeseci za šta je obezbijeđeno oko 350.000 KM. Osim toga, obezbijeđena su sredstva za proširenje kapaciteta dječijeg vrtića "Pčelica Maja" - precizirao je Drljača.

Dodao je da će Vlada Srpske podržati i projekat ulične rasvjete na Keju vojvode Stepe.

Drljača je rekao da se u ovoj lokalnoj zajednici ulažu napori za poboljšanje privrednog ambijenta, navodeći da je opština kupila zemljište za proširenje industrijske zone.