latinica  ћирилица
16/08/2022 |  16:09 ⇒ 18:01 | Autor: RTRS

Inspekcija u Privatnoj srednjoj medicinskoj školi "Petar Kočić" (VIDEO)

Besplatno školovanje, praksa u Njemačkoj i vrhunski uslovi.
Privatna srednja medicinska škola - Foto: RTRS
Privatna srednja medicinska školaFoto: RTRS

Deset banjalučkih školaraca polagalo je nade u novu Privatnu srednju medicinsku školu "Petar Kočić", pod pokroviteljstvom njemačke kompanije "Renafat".

Preko noći i putem SMS poruke, nastava je otkazana, a budući srednjoškolci samo dvije sedmice pred početak školske godine, našli su se u nezavidnom položaju. Objašnjenje - nije bilo dovoljno zainteresovanih za izvođenje nastave.

Licenca uredna, đaci upisani, a vrata banjalučke Privatne srednje medicinske škole "Petar Kočić" ipak zaključana. Iako su prošli proceduru upisa, roditelji i budući srednjoškolaci SMS-om su primili neprijatnu vijest.

Nastave ove godine ipak nema.

Kažu, odmah su se obratili Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske.

Nakon dopisa roditelja na adresu resornog ministarstva, po hitnom postupku angažovan je Inspektorat. Naglašavaju, iako će imati ograničen izbor, oštećeni učenici neće ostati uskraćeni za školovanje.

- Ministarstvo prosvjete i kulture već je kontaktiralo sa roditeljima, ponudilo moguća rješenja. Roditelji su svakako ti koji će odlučiti u koju od škola će djecu upisati, shodno slobodnim mjestima u školama koje su dostupne nakon ovih upisnih politika, a ima ih - pojasnila je resorna ministarka Natalija Trivić.

Prosvjetna inspekcija već sutra će posjetiti spornu školu. Svi nedostaci, poručuju, biće sankcionisani: "S obzirom na to da je, prema članu 39 Zakona o inspekcijama Republike Srpske, inspektor u obavezi da se najavi kod subjekta nadzora, u ovom slučaju Srednja medicinska škola "Petar Kočić" Banjaluka, postupajući inspektor je danas najavio inspekcijski nadzor koji će se izvršiti sutra 17. 8. 2022. godine."

Boško Banjac, koji je trebalo da bude direktor ove škole, u kratkom telefonskom razgovoru poručio je da je on samo tehničko lice, te da nije dužan da daje odgovore.

Ova škola kreirala je privlačne uslove, pa su potencijalnim učenicima nudili besplatno školovnje i udžbenike, plaćenu praksu u Njemačkoj u trećem i četvrtom razredu.

Uprkos svemu, na školovanje u ovoj privatnoj školi odučilo se svega 10 učenika.