latinica  ћирилица
16/08/2022 |  17:15 ⇒ 17/08/2022 | 10:29 | Autor: RTRS

Turkovićeva nastavlja da uzurpira ustavnu nadležnost Predsjedništva (VIDEO)

Јoš jedan diplomatski incident Bisere Turković. Samovoljno je pridružila BiH globalnoj inicijativi SAD kojom se osuđuje navodno pritvaranje i prisilna deportacija ukrajinskih civila u Rusiju.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

Na taj način Turkovićeva nastavlja da u spoljnoj politici sprovodi isključivo interese SDA i uzurpira ustavnu nadležnost Predsjedništva BiH- upozoravaju zvaničnici Republike Srpske.

Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik jasno je rekao da za bilo kakvo priključenje BiH incijativama koje idu u pravcu osude Rusije nema i neće biti saglasnosti u Predsjedništvu.

Država to sam ja, tako se ponaša Bisera Turković. Samovoljno određuje spoljno - politički pravac BiH iako je to posao Predsjedništva.

Ne mari za Parlamentarnu skupštinu i Savjet ministara. Nekritički, slijepo slijedeći uputstva američkih pokrovitelja priključuje BiH, time Republiku Srpsku i Srbe još jednoj u nizu antiruskih inicijativa.

- Pridružujemo se osudi takozvane operacije filtracije za pritvaranje i prisilnu deportaciju ukrajinskih civila u Rusiju - izjavila je Turkovićeva.

Istup Bisere Turković govori koliko je BiH podijeljena zemlja i da njene institucije ne funkcionišu, reagovao je srpski član Predsjedništva BiH i dodao da ovakvim postupcima zapravo Bošnjaci ruše BiH u koju se kunu.

- Ona je neovlaštena , spoljna politička pitanja iskučivo su u nadležnosti Predsdjedništva. To je njeno lično mišljenje, tu je napravljena priča da ako nešto ona kaže da je to stav BiH, to nije tačno. Nema nijedne formalne odluke da se BiH pridružila sankcijama Rusiji, pa neće se pridružiti ni ovoj - istakao je Dodik.

Bisera Turković krši Ustav BiH, članstvo u SDA i bliskost sa porodicom Izetbegović ne daje joj pravo da misli da je iznad Parlamentarne skupštine i Predsjedništva - komentarišu srpski političari još jedan težak, diplomatski gaf šefa diplomatije BiH.

- Bisera nastavlja svoje samostalno istupanje i djelovanje u međunarodnim instutucijama što nije dobro. BiH mora da zadrži neutralnost po pitanju sukoba u Ukrajini. Osuđivanje nekih poteza da li ruske ili ukrajinske strane dovodi do novih podjela u BiH. Mora se jednostavno stati u kraj Biseri Turković - rekao je potpredsjednik Narodne skupštuine Republike Srpske Milan Petković.

- Bisera, neću je nazvati ministrom jer daleko je ona od ministra, tako se ponaša od kako je imenovana na tu poziciju. Sve joj, nažalost, prolazi nekažnjeno. Očigledno misli da je iznad parlamenta, iznad Predsjedništva i odgovara svom stranačkom šefu Bakiru Izetbegoviću - poručio je poslanik DNS-a u Predstavničkom domu PS BiH Nenad Nešić.

U jeku ruske kampanje u Ukrajini, američki državni sekretar Entoni Blinken optužio je Moskvu da sprovodi operaciju "filtriranja" stanovništva i nasilne deportacije Ukrajinaca u Rusiju.

Novinar Danijel Simić mjesecima je izvještavao iz Donbasa i kaže da nije vidio ništa što bi potkrijepilo američke tvrdnje. I podsjeća da su SAD tokom Drugog svjetskog rata radile nešto mnogo gore od filtriranja kada su u logore zatvarali sopstvene državljane japanskog porijekla.

- Na ratištu u Donbasu suočio sam se sa procesom filtracije, to je normalan postupak koji se provodi u svim armijama svijeta, a tiče se toga da se civilno stanovništvo povrgava provjeri dokumanata. Ukoliko se utvrdi da neko nije bio pripadnik ukrajinskih vojnih snaga, ti ljudi mogu da ostanu u DNR i LNR ili da odu u Rusiju odakle mogu ići u zemlje trećeg svijeta - istakao je Simić.

Nezakonit i neusaglašen pokušaj priključenja BiH još jednoj antiruskoj inicijativi potreban je SAD da pokažu kako je cijeli svijet uveo sanckije Rusiji, ali 45 moćnih država poput Kine, Indije, Brazila i drugih to nisu uradile.

Zbog Srpske nije ni BiH, to zna Moskva i džaba Biserina samovolja.