latinica  ћирилица
16/08/2022 |  17:49 ⇒ 17:53 | Autor: sputniknews.com

Oštra poruka Pekinga: Kina se ne može ukrotiti - ne plaši se sila zla

Kineska Narodnooslobodilačka armija ne plaši se svojih neprijatelja i spremna je da se bori za suverenitet zemlje usred pokušaja Sjedinjenih Američkih Država da poljuljaju stabilnost u azijsko-pacifičkom regionu, izjavio je danas kineski ministar odbrane Vei Fenge.
Kineska zastava (Foto: EPA-EFE/MARK R. CRISTINO, ilustracija) -
Kineska zastava (Foto: EPA-EFE/MARK R. CRISTINO, ilustracija)

- Predsedavajuća Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi nedavno je posjetila Tajvan, što je bilo grubo kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kine. To je izazvalo negativne efekte na mir i stabilnost u regionu i u Tajvanskom moreuzu - poručio je on u video obraćanju na 10. Moskovskoj konferenciji o međunarodnoj bezbjednosti.

Kako je rekao, Kina ne može da se "ukroti", ne plaše se sila zla, kao ni neprijatelja.

- Odlučni smo i spremni da se borimo sa svakim neprijateljem - ukazao je Vei.

Podsjetio je da je Tajvan sastavni dio Kine i da je Peking sva ta pitanja smatrao unutrašnjim političkim problemima, u koje nijedna druga zemlja nema pravo da se miješa.

- Separatisti koji se zalažu za takozvanu nezavisnost Tajvana sigurno će slomiti vrat. Pokušaji spoljnog miješanja osuđeni su na propast - dodao je kineski ministar.

Vei je podsjetio da je stav Kine po pitanju Tajvana uživao podršku većine zemalja svijeta.

- Više od 170 zemalja nedavno je izdalo relevantne izjave kako bi podržale želju Pekinga da zaštiti svoj suverenitet - poručio je kineski ministar.

Takođe je ukazao na važnu ulogu država članica Šangajske organizacije za saradnju u kontekstu "destabilizujućih akcija Vašingtona u regionu".

- KNA izvodi vojne vježbe velikih razmjera oko Tajvana koje su legitimne i ispravne akcije i koje imaju za cilj zaštitu suvereniteta naše zemlje - zaključio je Vei.