latinica  ћирилица
16/08/2022 |  18:28 | Autor: RTS

Vlada Srbije i poljoprivrednici postigli dogovor o cijeni suncokreta

Vlada Republike Srbije postigla je dogovor sa udruženjem Stig iz Požarevca i grupom građana Јužni Banat, potvrđeno je RTS-u.
Vlada Srbije (Foto: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC) -
Vlada Srbije (Foto: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC)

Naime, prema finalnom dogovoru koji je parafirala Vlada Srbije, konačna cijena suncokreta ka poljoprivrednim proizvođačima iznosi 73 dinara po kilogramu, a isplata je dogovorena do 15. oktobra tekuće godine.

Istim dogovorom, ograničena je marža posrednika na maksimum 2,6 dinara, dok trošak transporta robe od otkupnog mjesta do uljare, snose same uljare.

Što se tiče goriva, podsticaj u narednom periodu iznosiće 20 dinara po litri, za 50 litara po hektaru, dok će se premija za mlijeko za jedan kvartal u 2022. godini povećati na 15 dinara.

Dodatno, Vlada se obavezala da u narednom periodu, u vezi sa kreiranjem mjera u sektoru stočarstva, razgovara sa stočarima. Istim dokumentom, poljoprivrednicima je obezbjeđen moratorijum na kredite u periodu od 12 meseci.

Iz Vlade Srbije za RTS je rečeno da su zadovoljni uspješnim završetkom pregovora, kao i da su očekivali ovakav scenario s obzirom na to da je tokom jučerašnjeg sastanka postignut visok stepen saglasja.

Dodaju da im je drago da su udruženja Stig i Јužni Banat pokazala visok stepen tolerancije, razumijevanja i solidarnosti, imajući u vidu tešku nedjelju koja je pred Srbijom i da su razumijeli koliko je za Srbiju važno očuvanje unutrašnjeg mira i stabilnosti.

Obe strane su naglasile da će ubuduće zajedno raditi na svim daljim koracima ka poboljšanju uslova rada poljoprivrednika u Srbiji i sigurni su da će uz stalnu komunikaciju i redovne sastanke situacije poput ove biti predupređene.

Ratari već osam dana protestuju širom Srbije. Nakon jučerašnjih pregovora danas su nastavili blokade puteva u Novom Sadu, Subotici, Somboru, Pančevu. Poljoprivrednici iz Šumadije krenuli su traktorima za Beograd.

Poljoprivrednici su na jučerašnjim razgovorima sa Vladom postigli dogovor o premijama za mleko.