latinica  ћирилица
16/08/2022 |  21:40 ⇒ 17/08/2022 | 10:28 | Autor: SRNA

Okolić iznenađen obrazloženjem vojnog atašea Njemačke u BiH

Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Mirko Okolić izjavio je da je iznenađen obrazloženjem vojnog atašea Njemačke u BiH pukovnika Franc-Јozefa Noltea vezano za informaciju da još nema saglasnosti za provođenja tehničkog sporazuma u kasarni u Doboju zbog retorike koja navodno dolazi iz Republike Srpske.
Mirko Okolić - Foto: RTRS
Mirko OkolićFoto: RTRS

Okolić je pojasnio da je tokom današnjeg sastanka vojni ataše Njemačke Nolte rekao da nije siguran da će Ministarstvo inostranih poslova Njemačke dati saglasnost za realizaciju tehničkog sporazuma vezanog za lokaciju kasarne u Doboju.

- Kao razlog je navedeno da političari iz Republike Srpske ne gledaju blagonaklono na njemačke pripadnike u EUFOR-u i zbog njihove zabrinutosti o najavama eventualnog formiranja oružanih snaga Republike Srpske - rekao je Okolić za Srnu, ističući da je iznenađen ovako direktnim obrazloženjem.

Zamjenik ministra odbrane je naglasio da se ovakvim stavom Njemačke upravo daje vjetar u leđa onima koji ne žele dobro BiH, te da je čudno da se svi hvale reformom odbrane, a da istovremeno nisu spremni da ulažu u Ministarstvo odbrane i Oružane snage na teritoriji Republike Srpske.

- Takvim odnosom se ne pravi dobra klima. Vojni ataše nije eksplicitno rekao da neće biti realizovan tehnički sporazum u Doboju, već da nije data saglasnost Ministarstva inostranih poslova Njemačke. Skrenuo sam mu pažnju da pored predstavnika srpskog naroda u kasarni u Doboju rade i Bošnjaci i Hrvati - rekao je Okolić.

Zamjenik ministra odbrane skrenuo je pažnju da donatori uglavnom nikad nisu postavljali nikakve uslove, naglašavajući da iz Republike Srpske nije bilo nikakve ratne retorike.

- Nije dobro što neke diplomate daju izjave kako će obučavati i opremati Oružane snage BiH kako bi se mogle braniti. Pitanje koje se postavlja je od koga će se braniti i da li će biti jedinstveni - dodao je Okolić.