latinica  ћирилица
17/08/2022 |  07:01 ⇒ 13:09 | Autor: SRNA

Ganić i ostali optuženi danas u sudnici

U Sudu BiH danas će biti održana Statusna konferencija pred početak suđenja Ejupu Ganiću i još devetorici nekadašnjih vojnih i policijskih funkcionera za zločine nad pripadnicima ЈNA u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici 3. maja 1992. godine.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

Trebalo bi da bude dogovoren početak suđenja u ovom predmetu, što podrazumijeva čitanje optužnice i uvodne riječi stranaka, ali i određena dinamika koja se prije svega odnosi na dokaze, koje će prvo izvoditi Tužilaštvo BiH.

Iz Tužilaštva su ranije najavili da je predloženo saslušanje 277 svjedoka i više vještaka, a priloženo je više od 500 materijalnih dokaza kojima se potkrepljuju navodi optužnice.

Osim Ganića, optužnica, koja je podignuta 27. aprila, tereti Zaima Backovića, Hamida Bahtu, Hasana Efendića, Fikreta Muslimovića, Јusufa Pušinu, Bakira Alispahića, Enesa Bezdroba, Ismeta Dahića i Mahira Žišku.

Sud BiH potvrdio je optužnicu koja ih tereti da su 3. maja 1992. godine u Sarajevu izvršili napad na kolonu vojnika bivše ЈNA, koja je bila pod pratnjom UN.

Optužnica ih tereti da su 3. maja 1992. godine u Sarajevu izvršili napad na nebranjenu mješovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj ЈNA, koja je bila pod pratnjom mirovnih snaga UN.

Optuženi se terete da su u okviru svojih funkcija i ovlašćenja u vojnim, policijskim i civilnim strukturama, zajedno sa podređenima, planirali, podstrekavali i izvršili napad na nebranjenu mješovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj ЈNA, pod pratnjom mirovnih snaga UN.

Oni se terete i da nisu spriječili ubistva i ranjavanja vojnika i civila, da su propustili da kazne izvršioce ubistava i ranjavanja, mučili i nečovječno postupali prema zarobljenim vojnicima, da nisu spriječili ni kaznili izvršioce, te pomagali počiniocima nakon izvršenog zločina.