latinica  ћирилица
17/08/2022 |  07:24 | Autor: TANЈUG

Abas pozvao Njemačku da prizna državnost Palestine

Palestinski predsjednik Mahmud Abas pozvao je Njemačku i druge evropske zemlje da priznaju državnost Palestine i da podrže napore koje on ulaže u pronalaženje rješenja bliskoistočnog sukoba.
Mahmud Abas i Olaf Šolc (Foto:  EPA-EFE/CLEMENS BILAN) -
Mahmud Abas i Olaf Šolc (Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN)

U izvještaju turske agencije Anadolija se navodi da je Abas poručio da bi priznavanje državnosti Palestine pomoglo i podržalo pronalaženje rješenja.

- Sve što želimo je sloboda i stabilnost u suverenoj i demokratskoj državi u kojoj će svi građani uživati jednaka prava - rekao je Abas kritikujući vladu Izraela zbog podrivanja mirovnih napora i primenu "sistema aparthejda" protiv palestinskog naroda.

- Palestina je pod višedecenijskom okupacijom i tome mora doći kraj - poručio je Abas i posebno naglasio da bi priznavanjem palestinske državnost od strane više zemalja Palestina dobila punopravno članstvo u Ujedinjenim nacijama što bi dalo podsticaj pregovaračkom procesu i olakšalo pronalaženje rješenja za izraelsko-palestinski sukob.

Njemački kancelar Olaf Šolc je izrazio podršku svoje vlade rješenju o dvije države i kritikovao je širenje jevrejskih naselja koje je dovelo do izbijanja novih napetosti u regionu.

Međutim Šolc je ukazao da sa Abasom ima brojnih razlika u stavovima, uključujući i opis Izraela kao "države aparthejda".

- Mislim da to ne opisuje tačno ovu situaciju - rekao je Šolc istakavši da će vlada Njemačke nastaviti da podržava međunarodne napore za postizanje političkog rješenja bliskoistočnog sukoba, a ne jednostranih inicijativa koje bi mogle da podriju takve napore.

- Palestina ima status posmatrača u UN i ne mislim da je sada pravi trenutak da se to mijenja - poručio je Šolc.