latinica  ћирилица
17/08/2022 |  07:35 ⇒ 09:03 | Autor: TANЈUG

Prvi brod sa ukrajinskim žitaricama stigao u Siriju (FOTO)

Prvi brod koji je iz isplovio iz Ukrajine prema dogovoru o nastavku izvoza žitarica iz te zemlje, stigao je danas u sirijski lučki grad Tartus, iako je Kijev prekinuo diplomatske odnose sa Damaskom, prenosi AP pozivajući se na satelitske snimke.
Brod "Razoni" (Foto: EPA-EFE/ERDEM SAHIN) -
Brod "Razoni" (Foto: EPA-EFE/ERDEM SAHIN)

Brod "Razoni", pod zastavom Sijera Leonea, isplovio je iz ukrajinske luke Odesa 1. avgusta u skladu sa postignutim dogovorom o izvozu žita, ali nije se stigao u Liban kako je bilo planirano, dok satelitski snimci kompanije "Planet Labs PBC" pokazuju da se u Tartusu nalazio u utorak ujutro, odmah pored lučkih silosa za žito.

Sirija je već primila ukrajinsko žito oduzeto sa teritorije koju je zauzela Rusija.

Teret od 26.000 tona kukuruza na ovom brodu, koji je napustio Odesu 1.avgusta, prvobitno je bio namijenjen Libanu, a lokalni mediji su izvijestili da je poslije višemesečnog odlaganja, poručilac odustao od kupovine pošiljke.

Na pitanje o odredištu broda "Razoni", Zajednički koordinacioni centar UN je u saopštenju rekao da “nakon striktne inspekcije odlaznih plovila u Istanbulu, ZSO prestaje da ih nadgleda.“

Ukrajinska ambasada u Bejrutu pozvala se u utorak na raniju izjavu da Razonijev teret više nije u nadležnosti Kijeva.

- Naš zadatak je bio da ponovo otvorimo morske luke za teret žitarica i to je urađeno - navodi se u saopštenju.

U Vašingtonu, portparol Stejt departmenta Ned Prajs je slično izjavio da SAD nisu "odredile ko kupuje pošiljke žitarica ili njihovo krajnja odredište'''' .

Tartus, luka na Sredozemnom moru, nalazi se oko 320 kilometara sjeverozapadno od glavnog grada Sirije, Damaska.

Sirija je i dalje pod sankcijama Zapada zbog ubijanja i zlostavljanja civila tokom građanskog rata, a od njih je izuzuzeto snabdijevanje hranom, prenosi AP.

Ruska vojna podrška bila je ključna za ostanak sirijskog predsjednika Bašara Asada na vlasti, a Sirija je priznala otcjepljene istočne ukrajinske regione Donjeck i Lugansk koje podržava Rusija kao suverene entitete, što je dovelo do prekida diplomatskih odnosa Kijeva sa Damaskom, navodi američka agencija.

Ranije ove godine, u maju, na satelitski snimcima lociran je brod "Matros Pozinič" pod ruskom zastavom u sirijskoj luci Latakiji.

Ukrajina je saopštila da je ovaj brod prevozio 27.000 tona žita koje je Rusija zaplijenila i da je prvobitno pokušala da ga proda Egiptu, koji je odbio da preuzme tovar, prenosi AP.