latinica  ћирилица
17/08/2022 |  07:43 ⇒ 07:44 | Autor: TANЈUG

Bajden potpisao zakon o klimi vrijedan 430 milijardi dolara

Američki predsjednik DŽozef Bajden potpisao je zakon vrijedan 430 milijardi dolara, koji se smatra najvećim paketom klimatskih mjera u američkoj istoriji i ima za cilj da smanji emisije štetnih gasova, ali i da snizi cijene lijekova koji se izdaju na recept i rastuću inflaciju, prenosi Rojters.
Bajden potpisao zakon o klimi vrijedan 430 milijardi dolara (Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO) -
Bajden potpisao zakon o klimi vrijedan 430 milijardi dolara (Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO)

Zakonom koji je Bajden potpisao juče na ceremoniji u Bijeloj kući, uz prisustvo vodećih demokrata, obuhvaćena su najznačajnija ulaganja federalnih vlasti u borbi protiv klimatskih promjena od oko 375 milijardi dolara tokom 10 godina.

Njime je predviđeno i ograničavanje cijene lijekova na 2.000 dolara godišnje na trošak građana koji su osigurani kroz federalni zdravstveni program.

Takođe zakon će pomoći oko 13 miliona Amerikanaca da plate zdravstveno osiguranje produžavanjem subvencija koje su odobrene tokom pandemije koronavirusa, i obezbijediće da korporacije i bogati plaćaju poreze koje duguju.

Demokrate su poručile da će to sve pomoći u borbi protiv inflacije smanjenjem federalnog deficita.

Nešto ranije je Donji dom američkog Kongresa usvojio predlog zakona o klimatskim promjenama, zdravstvu i porezima, koji se još naziva i zakon o smanjenju inflacije, a prije njega je to učinio i Senat, prenijeli su američki mediji.