latinica  ћирилица
17/08/2022 |  08:40 ⇒ 08:42 | Autor: SRNA

Otvorena izložba slika Mire Maoduš "U čast Puškinu"

U Trebinju je otvorena izložba slika "U čast Puškinu" autora Mire Maoduš na kojoj su izložene slike velikih formata koje je posvetila bardovima svjetskog pjesništva - Puškinu, Јesenjinu, Rembou, Bodleru i Dučiću.
Trebinje - Foto: RTRS
TrebinjeFoto: RTRS

Maodušova je rekla novinarima da je ova izložba ranije priređena u Beogradu i Parizu, te da će poslije Trebinja biti predstavljena u Livornu, gdje je nekada imala atelje.

- Izložba će u oktobru biti predstavljena u Tokiju i Torontu, ali i u Rumuniji. Želja mi je da Јovan Dučić uz Puškina ode u svijet. Na izložbi su predstavljene 24 slike - izjavila je Maodušova.

Izložbu je sinoć u Kulturnom centru otvorio predstavnik Konzulata Srbije u Trebinju Miroslav Marković koji je rekao da je ovo veliki događaj za Srbiju i Republiku Srpsku, navodeći da je istočna Hercegovina postala dio svjetske kulturne misije akademske slikarke Mire Maoduš.

- Ona je kao veliki rodoljub željela da evropskoj kulturnoj sceni predstavi velikog pjesnika Јovana Dučića i da promoviše ćirilicu u svijetu. Svojim višedecenijskim umjetničkim stvaralaštvom dokazuje da kultura nema granica. Njen poklon Trebinju je značajno kulturno naslijeđe kojim će se grad i cijela regija ponositi u svijetu - naveo je Marković.

Načelnik gradskog Odjeljenja za kulturu, porodicu, sport i obrazovanje Slađana Skočajić rekla je novinarima da je autorka svjetsko ime, referentan umjetnik i ambasador kulture Hercegovine, jer je Hercegovina izvorište ćirilice.

- U Hercegovini se ćirilica najbolje pokazuje kao osnova našeg života, nacionalnosti i duhovnosti. Ovo što se večeras događa u Trebinju je slika naše cjelovitosti sa Srbijom jer naša prijestonica je Beograd, a Mira je naš ambasador - navela je Skočajićeva i dodala da je Maodušova poklonila jedan broj radova trebinjskom matičnom Muzeju.

Mirela Pudar, direktor Galerije 73 u Beogradu, jednog od koorganizatora izložbe u Trebinju, rekla je da svijet obilježava umjetnost Mire Maoduš od Pariza preko Beograda, Toronta, Italije i da se na toj kulturnoj mapi našlo i Trebinje.

- Mira Maoduš želi da Dučića predstavi Evropi. Svima je poznato da je on volio Francusku, da je bio zaljubljen u italijansku književnost i umjetnost, ali Evropa malo zna o Dučiću kao književniku - dodala je Pudarova.

Ona je istakla da autorka ovom izložbom želi da dokaže da umjetnost ne poznaje granice, niti bilo kakve politike, te da kultura i umjetnost poznaju samo jedan jezik.

Mira Maoduš je rođena u selu Medak kod Gospića 1942. godine. Njena majka Sofija Tesla je bratanica Nikole Tesle. Mira je studirala slikarstvo u Školi za primijenjene umjetnosti u Frankfurtu, gdje joj je jedan od profesora bio Јozef Bojs, zatim na akademijama u Veneciji i Parizu. Magistrirala je istoriju umjetnosti na Univerzitetu u Milanu.

Skoro dvije decenije u svom radu posvećena je ćirilici, koju u svojim djelima brižljivo predstavlja širom svijeta.

Muzeji i galerije u Francuskoj, Italiji, Srbiji, BiH, Kanadi i Јapanu će ovu godinu posvetiti samostalnim izložbama Mire Maoduš, jedne od najznačajnijih srpskih umjetnica sa zavidnom međunarodnom umjetničkom reputacijom kako bi proslavili njen doprinos istoriji savremene umjetnosti.