latinica  ћирилица
17/08/2022 |  10:06 ⇒ 10:20 | Autor: TANЈUG

S. Makedonija uvodi 1. septembra mjere za uštedu 15 odsto struje

U Sjevernoj Makedoniji će 1. septembra stupiti na snagu mjere koje bi trebalo da omoguće uštedu struje do 15 odsto.
Sijalica (Foto ilustracija: EPA/JOCHEN LUEBKE) -
Sijalica (Foto ilustracija: EPA/JOCHEN LUEBKE)

U odluci vlade, koja je donesena na sjednici u utorak, date su preporuke domaćinstvima i preduzećima, i konkretni zadaci državnim institucijama, izvijestila je televizija Sitel.

Na narednoj sjednici vlade trebalo bi da bude donesena odluka o proglašenju krize u energetskom sektoru. Za sada nema najava o restrikcijama struje, a iz vlade najavljuju povećanje proizvodnje, dodaje makedonski medij.

Mjere su podijeljene u nekoliko kategorija, u zavisnosti od toga da li su za domaćinstva, preduzeća ili objekte, institucije i državna preduzeća, saopštio je ministar privrede Krešnik Bekteši.

Gašenje dekorativne rasvjete na javnih zgradama i spomenicima kulture, gašenje sijalica kada ima dovoljno dnevne svjetlosti, hlađenje klima uređajima na temperaturi ne nižoj od 27 stepeni i grijanje na ne većoj od 20 stepeni, gašenje računara nakon rada, redovna zamjena filtera na grijnim i klima uređajima, zamjena prozora onim energetski efikasnim, samo su dio zadataka utvrđenih za državne institucije.

Domaćinstvima se preporučuje da bojler uključuju samo kada postoji potreba za toplom vodom i po mogućstvu kada je jeftina struja, zatim racionalna upotreba grejnih tela, sijalica, izolacija plafona, spoljnih zidova i prozora...

Poslovnoj zajednici se nalaže da isključi dekorativnu rasvjetu na svim zgradama, da ne koristi osvetljenje u unutrašnjim prostorijama, holovima i kancelarijama u periodu kada ima dovoljno dnevne svjetlosti, racionalno grijanje i hlađenje klima uređajima, primjena novih tehnologija za poboljšanje energetskih performansi industrijskih postrojenja...

Ukoliko se ne postigne cilj od 15 odsto uštede električne energije, Bektši je najavio da će uslijediti sankcije za čelnike institucija u skladu sa etičkim kodeksom.

Svakog 15. u mjesecu, počev od septembra, javno će se objavljivati računi za struju državnih institucija. Cilj nije samo da građani imaju uvid u potrošnju, već i da znaju da li su ispoštovane obaveze vlade o štednji. Izveštaje institucija o utrošenoj električnoj energiji objavljivaće Ministarstvo privrede.